latinica  ћирилица
10/03/2017 |  12:14 ⇒ 13:00 | Autor: RTRS

Doboj: Izložba o Sarajevskoj hagadi (VIDEO)

U Јevrejskom kulturnom centru u Doboju otvorena je izložba o Sarajevskoj hagadi, jevrejskom rukopisno-oslikanom kodeksu, nastalom u drugoj polovini 14. vijeka u sjevernoj Španiji.
Doboj - izložba o sarajevskoj hagi -
Doboj - izložba o sarajevskoj hagi

Knjiga od izuzetne vrijednosti čuva se kao istorijsko blago u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a izložba u Doboju inspirisala je banjalučke gimnazijalce.

Izložbu čini sedam panoa koje su izradili učenici Međunarodnog programa nastave Gimnazije u Banjaluci. Panoi govore o istoriji jevrejske zajednice u BiH i o Sarajevskoj Hagadi, o tome kako je nastala i preživjela, o njenoj ljepoti, misteriji i značaju.

Na tlo BiH Hagada je stigla 1894. godine, donijeli su je protjerani Јevreji Sefardi. Smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste. Postoje razne verzije hagade, koje su dio tradicije i svaka jevrejska kuća ima svoju hagadu.

- Svaka jevrejska porodica čita hagadu tokom pesaha, ali Sarajevska hagada je nešto posebno, ima posebnu istoriju iz 14.v ijeka. Sa izgonom iz Španije ona je ponesena kao i ključevi kuća Јevreja koji su tada živjeli u Španiji - kaže Dario Atijas, sekretar Јevrejske opštine Doboj.

Izložba posvećena Sarajevskoj Hagadi otvorena je u Јevrejskom kulturnom centru u Doboju u narednih desetak dana.