latinica  ћирилица
10/03/2017 |  16:27 | Autor: RTRS

Bolni problem dojenja o kojem se rijetko govori

Dojenje ojačava vezu između mame i bebe, pruža djetetu najbolju hranu i ojačava imunitet, ali nekim majkama može predstavljati veliki problem.
Dojenje - Foto: Screenshot
DojenjeFoto: Screenshot

Јedan od najčešćih komplikacija na početku dojenja je mastitis, stanje o kom se rijetko govori, a koje pogađa mnoge majke.

Lindzi Blis, majka šestoro djece iz Njujorka, dojila je sve njih, ali je tek sa šestim iskusila težu stranu dojenja.

Uprkos tome što ima iskustva sa dojenjem i što čak daje instrukcije drugim ženama o tome, Blis nije bila dovoljno pripremljena na ono što je čeka.

Osim što joj je jedna dojka otekla, mlijeko je nekontrolisano curilo i imala je groznicu.

“Kao da me je neko udario u grudi“, rekla je ona za "Kosmopolitan". "Niko vas ne upozorava koliko je mastitis težak. Zbog jedne dojke može da ispašta cijelo tijelo".

Mastitis se dešava najčešće u prva tri mjeseca dojenja. Obično je rezultat blokiranog mliječnog kanala, razvoja bakterija, stresa i iscrpljenosti, propuštanje izdajanja ili pritiska neadekvatnog grudnjaka.

Ako vas pogodi mastitis, može vam pomoći izdajanje i slobodno možete nastaviti da hranite dijete. Međutim, sigurno ćete trpjeti bol i zbog toga je bitno da uzimate neki protivzapaljenski lijek i da držite topao vlažan oblog na dojci 15 do 20 minuta nekoliko puta dnevno.

Ako simptomi potraju duže od 24 sata, trebalo bi da posjetite ljekara.

Izvor: Nezavisne novine