X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
10/03/2017 |  20:36 ⇒ 20:37 | Izvor: RTRS

Zašto avioni lete tako visoko?

Da li ste se ikad zapitali zašto avioni lete tako visoko?
Erbas A380 (Airbus A380) - Foto: REUTERS
Erbas A380 (Airbus A380)Foto: REUTERS

Ne postoji maksimalna visina za letenje, ali motori teže rade kako opada nivo kiseonika, a otežava se komunikacija sa zemljom.

Rekordnu visinu postigao je pilot Aleksandar Fedotov u sovjetskom MIG-25M 1997. godine, koji je dostigao visinu od 37.649 metara.

Visina na kojoj leti većina aviona je 10.000 metara, a u slučaju letenja važi pravilo što više to bolje.

Naime, jedan od glavnih razloga zbog kojih avioni lete tako visoko je taj što je u višim slojevima atmosfere vazduh razrjeđeniji, zbog čega je let lakši, brži i ekonomičniji.

Idealna visina kreće se od 10.000 do 13.000 metara. Više od toga, kiseonika je premalo da podstakne sagorijevanje u motorima, a niže je vazdušni otpor veći.

Teoretski, u energetskom smislu, najefikasnije bi bilo da avion neprekidno ide uzlazno na više nadmorske visine, nego da se održava na, recimo, 10.000 metara, pošto se težina letjelice smanjuje zbog trošenja goriva i razređivanja vazduha.

Konkord je letio na visini od 15 do 18 hiljada metara, gdje nijedna druga letjelica nije.

Na tako velikim visinama avioni zaobilaze i vremenske neprilike. Troposfera, odnosno atmosferski sloj najbliži tlu, bilježi najviše meteoroloških fenomena, a avionima najviše odgovara stratosfera.

U višim djelovima atmosfere takođe se izbjegavaju druge letjelice, poput helikoptera i lakih aviona, ptica i insekata.

Pored svega toga, prednost visokog letenja je u tome što na visini od 13.000 metara, u slučaju nekog kvara, pilot ima mnogo više vremena da riješi problem. Možda zvuči nelogično, ali postoji mogućnost da avion sleti bezbjedno, čak i ako oba motora otkažu.

Izvor: Agencije