X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
11/03/2017 |  10:05 ⇒ 10:07 | Izvor: RTRS

Neandertalci znali za antibiotike!

Preci modernog čovjeka, koji su prie oko 40.000 godina živjeli na teritoriji današnje Španije, znali su koje biljke i gljive treba da jedu kako bi ublažili bol i izborili se sa upalama.
Zubalo neandertalca - Foto: RTS
Zubalo neandertalcaFoto: RTS

Do tog otkrića došli su australijski naučnici koji su uradili genetske analize zubnih naslaga sa četiri neandertalca iz pećina u Belgiji i Španiji. Uzorci u pitanju stari su između 42.000 i 50.000 godina.

„Zubne naslage sadrže mikroorganizme koji su živjeli u ustima i patogene iz respiratornog i gastrointestinalnog trakta“, navodi se u časopisu Nejčer.

Zubne naslage predstavljaju jedinstveni uvid u način života neandertalaca. Zahvaljujući njima, može se zaključiti šta su jeli i kakvog su zdravlja bili.

Uzorci zubnih naslaga ljudskih predaka na teritoriji Belgije pokazali su da je njihova ishrana najvećim dijelom bila bazirana na mesu, dok su neandertalci na teritoriji Španije više jeli biljke.

„Plak nam je otkrio da ga je mučio dentalni apsces, kao i to da je imao crevne parazite, tako da je bio prilično bolestan“, naveo je australijski naučnik Alan Kuper.

Ipak, DNK analiza otkrila je i nešto što nisu očekivali.

„Neandertalac je jeo bijelu topolu, koja sadrži salicilnu kiselinu, koja je aktivni sastojak aspirina. Veoma zanimljivo je i da smo pronašli tragove antibiotske gljive, odnosno penicilina“, objasnio je Kuper.

Ta otkrića upućuju na to da je neandertalac imao dobro znanje o svom okruženju i lekovitim biljkama i njihovim svojstvima, pa je najlogičnije zaključiti da je umio da ih koristi kako bi se liječio.

 

Izvor:RTS