latinica  ћирилица
14/03/2017 |  19:29 ⇒ 15/03/2017 | 10:58 | Autor: RTRS

Sjednica Fiskalnog savjeta - hoće li FBiH ispuniti uslove MMF-a? (VIDEO)

Ispunjavanje uslova za nastavak aranžmana sa MMF-om konačno je stavljeno na dnevni red bh. vlasti.
Željka Cvijanović, Denis Zvizdić i Fadil Novalić - Foto: SRNA
Željka Cvijanović, Denis Zvizdić i Fadil NovalićFoto: SRNA

Vlade Republike Srpske i Federacije postigle su saglasnost da do kraja marta budu usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH - rezultat je to sjednice Fiskalnog savjeta.

Na Kolegijumu za evropske integracije otklonjene su dileme u vezi sa učešćem predstavnika svih nivoa vlasti u mehanizmu koordinacije.

Јednoglasnim usvajanjem u potpunosti usaglašenih poslovnika o radu svih tijela, predstavnici svih nivoa vlasti u BiH konačno mogu početi da se konkretno bave svojim poslovima u okviru mehanizma koordinacije, jasna je premijerka Srpske.

- Stekle su se pretpostavke da za sve ono što smo do sada radili pojedinačno na nivou naših institucija, kao što je i davanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, sada imamo mehanizam da sve objedinimo i u okviru rokova prosljeđujemo Evropskoj komisiji - rekla je premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Pokušavaju se stići i rokovi MMF-a. Entitetske Vlade postigle su potpunu saglasnost oko izmjena i dopuna zakona o akcizama BiH na naftu.

- Rokovi su zaista prilično kratki. Podsjećam, imamo još tri prethodne mjere od kojih smo jednu, najtežu otkočili. 24. mart je krajnje vrijeme kad to moramo završiti - rekao je federalni premijer fadil Novalić.

Premijerka Srpske ističe da će se u slučaju izmjena Zakona o osiguranju depozita morati otkloniti nedostaci.

- Što se tiče zakona tu će se morati djelovati svakako amandmanski, s obzirom da su se tamo potkrale određene stvari za koje nije data saglasnost od strane Vlade Republike Srpske - rekla je Cvijanovićeva.

Iako je parlamentarna većina na nivou BiH poljuljana, predsjedavajaći Savjeta ministara Denis Zvizdić je optimista kad je riječ o usvajanju zakona.

- Savjet ministara će u stvari napraviti jedan paket od ta dva zakona- Zakona o osiguranju i Zakoan o izmjenama i dopunama zakona o akcizama, u narednih nekoliko dana - kaže Zvizdić.

Očekivanja su da bi ova dva zakona trebalo da se nađu na sjednici Predstavničkog doma 23. marta. Sasvim izjesno biće to i najvažnija stepenica u jurnjavi za rokovima MMF-a.