X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/03/2017 |  19:01 | Izvor: RTRS

Biljna ulja glavni krivci za epidemiju gojaznosti

Najveći uzročnik prave epidemije gojaznosti širom svijeta je biljno ulje, posebno sojino i palmino, i činjenica da je posljednjih nekoliko decenija postalo izuzetno pristupačnije nego ranije, što je dovelo do njegovog masovnog korišćenja u prehrambenoj industriji i kuhinjama širom svijeta.
Ulje (Fotolia) - Foto: ilustracija
Ulje (Fotolia)Foto: ilustracija

Profesor Tim Benton sa Univerziteta u Lidsu kaže da se sjeća kako je, dok je bio mali, njegova majka veoma pazila na količinu ulja koje je koristila prilikom kuvanja. Ne toliko zbog zdravlja, već zato što ulje nije bilo toliko pristupačno.

- Premotajte vrijeme na sadašnjost i vidjećete da je ulje vrlo dostupno svuda i prilično jeftino. Zato se danas koristi mnogo slobodnije i u većim količinama - kaže Benton.

Ne samo da je u pitanju korišćenje u kuhinjama, već je ulje ključni sastojak mnogih proizvoda koje ljudi kupuju u prodavnicama.

U stvari, čovječanstvo unese oko 85 odsto kalorija kroz biljna ulja, sojino i palmino, pšenicu, rižu, kukuruz, bijeli šećer, ječam i krompir.

Rastući je trend da ljudi, nevezano za državu i dio svijeta u kojem žive, imaju sve sličniju ishranu i konzumiraju hranu bogatu kalorijama i siromašnu drugim hranjivim materijama.

Profesor Benton to direktno povezuje sa globalnom trgovinom, jer je proizvodnja biljnih ulja i usijeva iz kojih se dobijaju "eksplodirala“"proteklih tri decenije.

Osim veće proizvodnje, Benton dodaje i trgovinske sporazume, koji su omogućili jeftiniji i lakši izvoz i uvoz ulja. Velikodušne državne subvencije u Maleziji i Indoneziji, sa ciljem da se poveća proizvodnja za izvoz, takođe su doprinijele spuštanju cijene biljnih ulja.

Samim time, rasprostranjenost i pristupačnost dovela je do drastično veće upotrebe ulja, kako u domovima širom svijeta, tako i u industriji gdje su u skladu sa kapitalističkim principima maksimiziranja profita vlasnici kompanija počeli da se prebacuju na sve jeftiniju sirovinu.

Izvor: RTS