latinica  ћирилица
16/03/2017 |  16:18 | Autor: RTRS

Naučnici tvrde: Mjesec je planeta

S vremena na vrijeme se pojavljuju naučni radovi koji dižu veliku prašinu. U jednom takvom, nedavno je objavljeno da bi kriterijum za određivanje toga šta neko nebesko tijelo čini planetom trebalo da bude promijenjen.
Pogled na Zemlju sa Mjeseca - Foto: ilustracija
Pogled na Zemlju sa MjesecaFoto: ilustracija

U naučnom radu "Geofizičko definisanje planete" ((A Geophysical Planet Definition) tvrdi se da bi Mjesec, Pluton i još nekoliko drugih tijela Sunčevog sistema trebalo da dobiju status planete.

U radu, koji je pisao tim stručnjaka među kojima se našao i Alan Stern, učesnik misije NASA "Nju horajzons", navodi se da bi geofizičke osobine tih tijela trebalo da odrede da li je neko tijelo planeta ili se samo nalazi u Sunčevoj orbiti.

Iako smo navikli da mislimo da je Mjesec Zemljin satelit, još su starogrčki i srednjovjekovni astronomi sumnjali da je, u stvari, planeta. Takvo mišljenje promijenjeno je pod uticajem Kopernikove heliocentrične teorije, iz 1543. godine, kada je Mjesec "postao" Zemljin satelit.

Galilejevim otkrićima satelita Јupitera, iz 1610. godine, njihov broj je rastao, pa je tako, do danas, otkriveno 182 mjeseca.

Prema novim tvrdnjama, naučnici smatraju da je Mjesec, ipak, planeta. Da li će taj status i zvanično dobiti zavisi od Međunarodne astronomske unije, koja bi o tome morala da donese odluku.

Izvor: B92