latinica  ћирилица
16/03/2017 |  19:08 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Kakva je sudbina drvoprerađivača u Sokocu? (VIDEO)

Drvoprerađivače iz Sokoca zabrinula je informacija da bi Novu Romaniju mogli da kupe arapski investitori. To bi,kako kažu, ugrozilo njihovo poslovanje koje je svakako ugroženo neravnomjernom raspodjelom sortimenata.
Drvo za obradu - Foto: RTRS
Drvo za obraduFoto: RTRS

Drvoprerađivači Sokoca strahuju da će ostati bez sirovine i bez posla.

- Preko Romanije pokušavaju napraviti paralelne kapacitete, a mi možemo preraditi dva puta više nego što je sječivi etat na području ove opštine - kaže Brane Vitomir, predsjednik Udruženje drvoprerađivača Romanija, Sokolac.

Upravo zbog toga, domaći drvoprerađivači spremni su da zaštite svoje poslovanje, ali i Novu Romaniju.

- Nemoguće je posmatrati privatizaciju Romanije bez bilansiranja koliko to utiče na postojeće kapacitete. Svakako je važno da se Romanija riješi i privatizuje jer Vlada ne treba u svom portfelju da drži nijedno preduzeće - smatra Lazo Šinik, sekretar šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske.

Drvoprerađivači su nezadovoljni i raspodjelom šumskih drvnih sortimenata. Tvrde da ih neko sistematski želi svesti na statističku grešku, zatvoriti postrojenja, a stotine porodica ostaviti bez hljeba.

- Uvjek se može naći riješenje, samo treba da postoji dobra volja. Mislim da vlada i resorna ministarstva moraju ući u partnerski odnos sa nama, a ne da se borimo kao da imamo različite interese - kaže Vitomir.

Drvoprerađivači sa Romanije imali su prošle godine 30 miliona KM prometa. Tvrde da imaju kapacitet da ovaj iznos i udvostruče, ali im je potrebna podrška. U Minsitarstvu nude rješenje.

- Zaključili smo da je potrebno dodatno preispitati određene parametre koji su se bodovali, kako bi oni bili još efikasniji i realniji za korištenje u narednom periodu - kaže Goran Zubić, pomoćnik ministra za resor šumarstva u Ministarstvu pooprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Dok pojedini drvoprerađivači razmišljaju da zatvore pogone, nadležni uvjeravaju da su uz privrednike i da traže način da ih zaštite.