latinica  ћирилица
18/03/2017 |  18:35 ⇒ 19/03/2017 | 15:15 | Autor: RTRS

Region strahuje od refleksija finansijske dubioze hrvatskog Agrokora (VIDEO)

Regionalno ekonomsko pitanje broj jedan: Kako će se turbulencije u hrvatskom Agrokoru odraziti na region?
Agrokor - Foto: RTRS
AgrokorFoto: RTRS

Zbog dugova dobavljačima, likvidnost koncerna dovedena je u pitanje. U sve se umiješala i ruska Sberbanka, koja će, prema svemu sudeći, preuzeti upravljanje Agrokorom, i tako zaštititi svoj kapital. Sve to moglo bi se odraziti i na BiH, jer sa ovom kompanijom rade brojni dobavljači, koji već imaju problem sa naplatom robe.

Više od 5000 radnika Konzuma u BiH ne treba da brine zbog Agrokorovih finansijskih problema, smatraju ekonomisti. Prevelika zaduženost koncerna koji mora da otplaćuje kredit upravo zbog kupovine Merkatora, koji je u BiH pretvoren u Konzum, mogla bi sve firme koje čine koncern debelo da košta.

Najdeblji kraj bi mogli da izvuku dobavljači, kojima, kako smo saznali, isplata kasni. Nikola Suvajac godinama Konzumu redovno isporučuje špinat, ali naplata nije tako redovna.

- Neizvjesna je naplata, ne samo od Konzuma, vrć i od drugih klijenata. Veoma je teško naplatiti svoje proizvode, tako da sam zabrinut za robu i naplatu, a bez sredstava ne može se raditi - ističe Suvajac.

Osim Konzuma, dio Agrokora u BiH su Sarajevski kiseljak i Velpro. Problemi u poslovanju hrvatskog koncerna ne bi trebalo da se odraze na domaću ekonomiju, a sve bi, kažu ekonomisti, trebalo brzo da se riješi ulaskom Sberbanke u priču.

- Potrebno je restrukturiranje firme, prodaja dijelova uz restrukturiranje vlasništva jer mislim da je nedopustivo da vlasništvo jedne tako velike kompanije pripada jednom licu. Ta se firma mora na neki način "socijalizovati", raspršiti vlasništvo - smatra Anto Domazet, ekonomski stručnjak.

Konzum u BiH, po svemu sudeći, nije se isplatio Agrokoru. Samo u 2015, pokazuje statistika, obaveze prema dobavljačima su bile 251 milion KM, dok je operativna dobit bila 19 miliona. U Hrvatskoj su više zabrinuti, jer je veći broj značajnih proizvodnih i trgovačkih kompanija u vlasništvu koncerna. Sa godinama rastao je i period plaćanja dobavljačima, pa je 2015. dogurao do čak 136 dana odgođenog plaćanja.

- Mislim da je tu problem pravna država. Neki moraju platiti odmah, neki avansno, a neki ako hoće plate, ako i neće ne moraju - kaže Ivan Enjingi, vinar.

Slovenci bi takođe mogli da imaju štetu, ukoliko Agrokor padne u veće dugove i probleme. Ipak, nadaju se da će njihov Merkator preživjeti.

- Merkator je samostalno slovenačko preduzeće u tuđem vlasništvu. Ima gotovo 10.000 zaposlenih i prema našim informacijama, posluje stabilno. Na situaciju u Merkatoru ne bi trebalo da utiče promjena vlasnika - kaže Dejan Židan, ministar poljoprivrede Slovenije.

Problem Agrokora počeo je prije dva mjeseca, kada mu je smanjen kreditni rejting, zbog čega su pale i cijene akcija. Procjene ekonomista koliko učešća koncern čini u hrvatskom, a koliko u bh. BPD-u, različite su i kreću se od tri do čak 40 odsto. Ipak, mnogi smatraju da nema razloga za brigu.