latinica  ћирилица
19/03/2017 |  10:38 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Lijevče polje- Počela sadnja krompira (VIDEO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić najavio je da će sutra biti nastavljena isplata podsticaja poljoprivrednicima.
Sjetva krompira - Foto: RTRS
Sjetva krompiraFoto: RTRS

Povoljne vremenske prilike poljoprivrednici u Lijevče polju koriste kako bi što prije obavili sadnju krompira. Osim mogućnosti izvoza na tržište Evropske unije, proizvođačima dodatni motiv predstavljaju upravo podsticajna sredstva Vlade Republike Srpske.

Boro Topolović iz Dušanova, kod Gradiške, ove godine krompirom je zasadio pet hektara. Zbog lakšeg plasmana opredijelio se isključivo za ranu proizvodnju.

- Prošle godine sam imao oko 300 tona krompira i riješio sam sve do avgusta, jer obično radim proizvodnju mladog krompira čija je cijena zadovoljavajuća. Kasni krompir još imaju neki proizvođači i cijena mu je niska i nema tržišta - kaže Toplović.

Nacrtom Pravilnika o raspodjeli sredstava podsticaja poljoprivredi predviđeno je da, osim proizvođača sjemenskog, i proizvođači merkantilnog krompira dobiju podsticaje.



Nenad Erceg, iz Resora za pružanje stručnih usluga područne jedinice Gradiška, kaže da podsticaji za proizvedeno i predato povrće, konkretno krompir do 15 odsto od prosječne tržišne cijene, tj. maksimalno po proizvođaču 100.000 KM, a zahtjev treba podnijeti do 30 novembra.

Na početku novog proizvodnog ciklusa poljoprivrednici mogu računati i na sredstva iz prošle godine čiji ukupan iznos treba da bude isplaćen narednih dana.

Ministar Mirjanić je rekao da u kraćem vremenskom preiodu treba očekivati da budu isplaćena dugovanja iz prošle godine, a zatim će početi i redovnija isplata sredstva za ovu godinu.

Prema podacima Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi ovog proljeća u tri opštine Lijevče polja, Gradišci, Laktašima i Srpcu planirano je da se krompir zasadi na 1.000 hektara.