X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
19/03/2017 |  12:10 | Izvor: RTRS

Potvrđeno da je vitamin C efikasan protiv karcinoma

Posljednje naučno istraživanje pokazalo je da vitamin C ima specifično dejstvo na matične ćelije karcinoma i da može da dovede do uništavanja kancerogenog tkiva.
Limun - Foto: RTRS
LimunFoto: RTRS

Časopis Onkotarget objavio je rezultate istraživanja koje su sproveli naučnici sa Salford univerziteta u Mančesteru i došli do saznanja da vitamin C i do deset puta efikasnije djeluje u borbi protiv ćelija karcinoma od lijeka 2-DG koji je u probnoj primjeni.

Naučnici su testirali uticaj tri prirodne supstance, tri eksperimentalna lijeka i jedan klinički lijek na razvoj ćelija i tkiva karcinoma. Ovo je prvo naučno istraživanje koje je otkrilo da vitamin C može biti korišćen u uništavanju ćelija karcinoma.

- Analizirali smo efekat niza prirodnih supstanci na matične ćelije karcinoma, uključujući silibinin iz mliječnih namirnica i neke sastojke iz derivata pčelinjeg meda, ali daleko najbolje rezultate postiže vitamin C. To je jeftini, prirodni, neškodljivi i lako dostupni resurs koji bi mogao postati važno oružje u borbi protiv opakih karcinoma - rekao je Majkl Lisanti.

Istraživanje je pokazalo i veliki potencijal eksperimentalnog lijeka FK866 i antibiotika actinonina.

Nobelovac Linus Pauling je ranije otkrio da vitamin C može biti korišćen u liječenju karcinoma, a terapija tim vitaminom je za 25 odsto smanjila smrtnost karcinoma dojke kod pacijentkinja u Јapanu. Međutim, posljednje istraživanje britanskih stručnjaka je otkrilo konkretno da vitamin C spriječava energetske procese unutar ćelijske mitohondrije karcinoma.

- Ovo je još jedan dokaz da vitamin C i druge netoksične supstance mogu imati ulogu u borbi protiv karcinoma. Rezultati su obećavajući - rekla je Glorjia Bonučeli, vođa istraživačkog tima sa Salford univerziteta.

Izvor: Agencije