X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
20/03/2017 |  08:40 | Izvor: RTRS

Šta će se desiti u Britaniji kada umre kraljica?

Kako se približava 91. rođendan engleske kraljice Elizabete Druge, mediji sve više spekulišu o tome šta će se u Britaniji desiti nakon njene smrti, navodeći da će tada biti aktiviran „tajni plan“ koji će trajati devet dana, odnosno do dana njene sahrane kada će u cijeloj zemlji zavladati muk.
Britanska kraljica Elizabeta II (Foto: EPA / Facundo Arizzzabalaga) -
Britanska kraljica Elizabeta II (Foto: EPA / Facundo Arizzzabalaga)

Uprkos tome što je njena majka doživjela 101. godinu, mediji upozoravaju da kraljica živi skoro deceniju duže od prosječnog životnog vijeka žena u Britaniji, a Gardijan navodi da su monarhija i vlada već decenijama spremni za smrt Elizabete Druge.

Novinar Sem Najt razgovarao je sa istoričarima, državnim zvaničnicima, predstavnicima medija i osobama bliskim palati kako bi saznao detalje o „Londonskom mostu“, što je šifrovan naziv za tajni plan čija će realizacija početi odmah nakon kraljičine smrti.

Prema informacijama do kojih je Najt došao, Britanija je još šezdesetih počela da planira razvoj dešavanja nakon smrti kraljice.

U novije vrijeme održana su dva ili tri godišnja sastanka učesnika koji su zaduženi za realizaciju plana, uključujući i skoro deset vladinih kancelarija, policiju, Kraljevske parkove Londona, vojsku i emitere vijesti.

Mediji su već pripremljeni za smrt kraljice, pa tako Gardijan već ima napisane priče koje će objaviti kada Elizabeta Druga premine, dok Tajms planira 11-dnevni program, a mreže Aj-Ti-En i Skaj njuz već godinama vježbaju emisije povodom smrti kraljice.

Na dan smrti, Bi-Bi-Si planira da aktivira radio-prenosni sistem upozorenja koji je korišćen za vrijeme Hladnog rata, a Gardijan piše da većina novinara nikada nije čula za njega.

Britanske radio-stanice opremljene su plavim OBIT svjetlima kojim će biti signalizirana smrt kraljice, nakon čega će sve radio stanice prekinuti emitovanje muzike i svoj program prilagoditi tragediji, dok će Bi-Bi-Si prestati sa emitovanjem satire.

U pogrebnu povorku trebalo bi da budu uključeni i kraljičini psi, rase velški korgi.

Četiri dana nakon smrti, tijelo kraljice biće prebačeno u veliku dvoranu Vestminsterske palate, gdje će ostati četiri dana, a ožalošćeni će biti u mogućnosti da joj odaju počast tokom gotovo cijelog dana.

Na dan sahrane kraljice, u Britaniji će sve biti tiho – u devet sati Big Ben će otkucati jedanput, i više se do kraja dana neće oglašavati.

U 11 sati, kada kovčeg bude spušten, planirano je da ljudi širom Ujedinjenog Kraljevstva zaćute, da najave na željezničkim stanicama budu isključene i da se vozači autobusa povuku u spoljnu stranu ulice.

Izvor: Tanjug