X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
21/03/2017 |  21:54 | Izvor: RTRS

Ishrana za bolju koncentraciju

Ketogena dijeta je posebni režim ishrane uz pomoć kojeg telo počinje da sagorijeva masti i koristi ih kao izvor energije umjesto ugljenih hidrata.
Riba - Foto: ilustracija
RibaFoto: ilustracija

Na ovaj način za samo dvije nedjelje višak kilograma se brzo gubi, pritisak se dovodi u normalu i postiže se bolja koncentracija i brži rad mozga.

Ketogena dijeta podrazumijeva unošenje proteina u što većoj količini dok bi ugljene hidrate trebalo da izbjegavate. Za vrijeme ovog režima preporučuju se obroci koji se sastoje od svih vrsta mesa, ribe, jaja i sireva. Trebalo bi da u potpunosti prestanete da konzumirate hljeb, tjesetine, pririnač, krompir i ostale namirnice koje su pune skroba. Јer količina ugljenih hidrata tokom ove dijete mora da bude ispod 50 grama, kako biste postigli što bolje rezultate.

Ketogenska dijeta dovodi tijelo u stanje ketoze, a to znači da u krvi i urinu dolazi do povećanja ketona koji nastaju zbog pretvaranja masti u jednostavnije masne kiseline. Usljed ovog stanja organizam počinje da koristi ketone i energiju koja se nalazi u mastima. Na ovaj način tijelo dobija više energije, izdržljivije je, a poboljšava se i mentalni fokus.

Niži unos ugljenih hidrata, i korišćenje masti za energiju povoljno utiče na kontrolu šećera u krvi i smanjuje negativni uticaj povišenog insulina u organizmu. Ketogenski režim ishrane dobar je i za regulaciju krvnog pritiska, kontroliše probleme sa gorušicom, i poboljšava kvalitet kože, pa se posebno preporučuje osobama koje imaju problema sa aknama.

Izvor: Novosti