latinica  ћирилица
22/03/2017 |  11:05 ⇒ 11:19 | Autor: RTRS

Vojin Nikitović – zaboravljeni junak sa pruge (VIDEO)

Danas se navršava 75 godina od ustaškog zločina u Starom Brodu, kod Višegrada, kada je u kanjonu Drine ubijeno oko 6.000 srpskih izbeglica, ali je, zahvaljujući užičkom mašinovođi Vojinu Nikitoviću koji je oteo voz, spaseno bar 500 srpske nejači.
Vojin Nikitović – zaboravljeni junak sa pruge - Foto: Screenshot
Vojin Nikitović – zaboravljeni junak sa prugeFoto: Screenshot

Mjesecima ranije, Višegrad je bio krcat ljudima koji su, poslije pripajanja BiH Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pokušavali da se spasu, bježeći ka Srbiji.

Granica je, međutim, za njih bila zatvorena, ali je, zahvaljujući užičkom mašinovođi Vojinu Nikitoviću koji je oteo voz u Višegradu, barem 500 srpske nejači spaseno i prebjeglo do užičkih sela.

Bila je to krađa za ponos. Mašinovođa je oko 500 izbjeglica tajno smjestio u vagone i jurio prugom ka Srbiji.

Mašinovođa Nikitović odabrao je pogodno veče, oteo lokomotivu, priključio kompoziciju, u kojoj je bio i vagon pun oružja i jurnuo ka granici. Ni potjera, ni barikade ga nisu zaustavile.

"On je to smislio i uradio. Žrtvovao je svoj život da spase te ljude", kaže Vojinova ćerka Olgica Cvijović.

Uspio je da se probije do Stapara, nadomak Užica. Tu je putnike poslao u selo, a oružje sakrio i kasnije predao partizanima. "Kod Stapara je sišao i otvorio vagone", priča Olgica, prenosi RTS.

Mašinovođa iz Višegrada Vićentije Mijadžević kaže da se pričalo kako je Nikitović po noći uzeo lokomotivu, zakačio vagon pun municije i naoružanja i pobjegao.

Priključio se Željezničkoj četi, ratovao i bio ranjen, tri puta zarobljen, mučen u logoru na Banjici, i nekako uvijek uspijevao da pobjegne.

"Nikada nije upoznao te ljude, niti zna ko su. Možda su se neki dva-tri puta javili", kaže Olgica.

Odlikovan je za hrabrost, ali zaboravljen kao junak sa pruge.

"Malo ko zna o njemu. Nažalost, zaboravljen je. Ukrasti voz iz Višegrada sa toliko izbeglica, izvući se iz ustaškog okruženja 1941. godine jeste nešto što zaista zavređuje pažnju", rekao je Radivoje Papić, muzejski savjetnik Narodnog muzeja Užice.

A nekoliko mjeseci poslije Vojinovog podviga, nedaleko od Višegrada, u Starom Brodu, ustaše su ubile oko 6.000 srpskih izbjeglica, mahom žena, djece i staraca.

Smrt u kanjonu Drine, izbjegli su putnici Vojinovog voza - parnjače koju su, više od uglja, gonile njegova hrabrost i želja da spase ljude.