latinica  ћирилица
22/03/2017 |  15:45 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Privrednici u Novom Gradu trpe posljedice zbog zatvaranja prelaza za teretni saobraćaj (VIDEO)

Opština Novi Grad trpi gubitke otkako je granični prelaz prema Hrvatskoj zatvoren za robni transport. U ovoj lokalnoj zajednici pitaju da li je moguća prekategorizacija ovog prelaza.
Granični prelaz Novi Grad - Foto: RTRS
Granični prelaz Novi GradFoto: RTRS

Lokalna vlast očekuje od institucija BiH da omoguće promet robe na ovom graničnom prelaz, što bi unaprijedilo život u ovom dijelu Srpske.

Razvoju ovog dijela Srpske trebalo bi da doprinese i modernizacija željeznica i saobraćajnica. Krajem ove sedmice očekuje se nastavak pregovora sa kineskom kompanijom u vezi sa rekonstrukcijom željezničke pruge Banjaluka – Prijedor-Novi Grad.

Ovo je potvrdio ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić nakon sastanka sa načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom.

U Kozarskoj Dubici prekategorizacija graničnog prelaza olakšala je život mještanima s obe strane Une. Prelaz u Novom Gradu zatvoren je za robni, ali ne i za putnički saobraćaj. 

Zbog statusa ovog prelaza, trpi novogradska privreda, ali i privrednici sa šireg područja. Robu koju izvoze moraju transportovati do drugih prelaza, što iziskuje dodatne troškove. 

"Mislimo da je to ustvari jako važno pitanje za privredu Novog Grada, da naši privrednici koriste obilazne pravce koji poskupljuju iovako teške troškove i namete i da bi rješenje tog pitanja dovelo da Novi Grad ne bi bio jedna vrsta zone koja nema izlaza prema Evropi", rekao je danas načelnik Opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Očekuje se nastavak dogovora sa kineskom kompanijom oko rekonstrukcije željezničke pruge Banjaluka – Prijedor-Novi Grad i izgradnje auto- puta Banjaluka -Prijedor, ali i tzv. "brze ceste" od Prijedora do Novog Grada

"Ti razgovori su poodmakli u dobroj mjeri i ove sedmice, i mislim da ćemo u petak ponovo sa predstavnici kineske kompanije, koji su kod nas u posjeti, da vidimo dokle su stigli. Јa se nadam da ćemo se približiti konačnom početku i realizacije i tih projekata", izjavio je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

U opštini Novi Grad planiraju zajedničke projekte sa "Putevima Srpske" radi što kvalitetnije infrastrukture na ovom području.