latinica  ћирилица
22/03/2017 |  15:50 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

U Foči izvedena zahtjevna operacija tumora (VIDEO)

Hirurški tim Univerzitetske bolnice Foča izveo je zahtjevnu operaciju tumora na zidovima grudnog koša i trbuha.
Operacija - Foto: RTRS
OperacijaFoto: RTRS

Zahvat je predvodio poznati grudni hirurg Milorad Bijelović iz Instituta za plućne bolesti iz Sremske Kamenice. Pacijenti više neće morati u inostranstvo,a i uštede su veće.

Јedna od najsloženijih operacija u ovoj oblasti hirurgije uspješno je završena u Foči. Multidisciplinarnom primjenom hirurških grana – grudne,opšte i rekonstruktivne hirurgije tumor je otklonjen.

"To i jeste jedan od noviteta na području BiH i Republike Srpske zbog toga što je teško sakupiti na jednom mjestu hirurge raznih profila, a da svi imaju određeni nivo u svom polju da mogu da urade ovakvu operaciju", izjavio je Milorad Bijelović specijalista grudne hirurgije.

Dražan Erić, specijalista rekonstruktivne hirurgije ističe: "Konkretno, danas smo u ovome napravili resekciju veoma široku tumora koji je bio zahvatio zid grudnog koša i trbuha zajedno sa svim rebrima i ostalim strukturama i mišićnim vlaknima".

Usavršavanje ove metode u bolnici u Foči unaprijediće i borbu protiv ove teške bolesti.

"To će biti veoma značajno za pacijente, naročito koji sa sličnim problemima mogu da se jave u našu ustanovu", kaže Rade Miletić specijalista opšte hirurgije.

Primjera radi – u centrima zemalja okruženja pojedini pacijenata su morali da plaćaju i do deset hiljada maraka za ovu operaciju.

U fočanskoj bolnici troškove operacije snosi Fond zdravstvenog osiguranja.