X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
22/03/2017 |  19:34 | Izvor: RTRS

Starije mame su bolje od mlađih?

"Psihološka zrelost" starijih majki ima pozitivan uticaj na razvoj i blagostanje deteta, pokazuje istraživanje objavljeno u Evropskom žurnalu razvojne psihologije.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Kako je navedeno, djeca čije su majke starije imaju manje problema s emocijama i ponašanjem. Takođe, ta djeca trpe manje grdnje ili fizičkog disciplinovanja od one čije su majke ranije rodile.

Istraživači su ispitali odnose 4.741 majke i njihove djece u Danskoj, nakon što je objavljeno da je starosna dob rađanja u porastu u razvijenom svijetu.

Studija je pokazala da su dobrobiti "starije mame" vidljivi sve do adolescentskog perioda. Tako su djeca starijih majki bila verbalno i društveno sposobnija od svojih vršnjaka čije su majke mlađe, bez obzira na socijalni status, obrazovanje i druge spoljne faktore.

"Znamo da ljudi sa godinama postaju mentalno fleksibilniji i tolerantniji i sami se bolje emotivno razvijaju", kaže profesor Dion Somer.

Kako navodi, to je razlog zbog kog mlađe majke češće posežu za fizičkim kažnjavanjem ili grdnjom.

To je vrlo značajno do 15. godine života, nakon čega se nije uočila razlika u tome kako djeca reaguju na bilo koji vid kažnjavanja roditelja.

Izvor: Agencije