latinica  ћирилица
22/03/2017 |  20:53 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

EBU: Odluka Ukrajine suprotna duhu Evrovizije

Evropska unija javnih servisa (EBU) saopštila je danas da su joj ukrajinske vlasti potvrdile da su izdale zabranu ulaska u zemlju ruskoj umjetnici Јuliji Samojlovoj, učesnici Evrosonga, i izrazila žaljenje zbog odluke "suprotne duhu Pjesme Evrovizije".
Јulija Samojlova - Foto: Screenshot/YouTube
Јulija SamojlovaFoto: Screenshot/YouTube

"Moramo da poštujemo lokalno zakonodavstvo zemlje-domaćina, ma koliko bili duboko razočarani odlukom koja je suprotna duhu takmičenja i inkluzivnosti, koja je srž tih vrijednosti", navedeno je u saopštenju.

EBU naglašava da će nastaviti dijalog sa ukrajinskim vlastima sa ciljem da obezbijedi svim umjetnicima mogućnost učešća na 62. Pjesmi Evrovizije u Kijevu u maju.

Ukrajina je zabranila nastup ruskih takmičara na Evrosongu, koji će se ove godine održati od 11. do 13. maja u Kijevu, javile su svjetske agencije.

Ukrajinske bezbjednosne službe su potvrdile da je sve spremno da se zabrani nastup ruske umjetnice Јulije Samojlove (27) na predstojećem takmičenju, jer je prekršila ukrajinske pogranične zakone, pošto je održala turneju na Krimu.

Rusija je oštro reagovala na ukrajinsku zabranu.

- Ovo je još jedan skandalozan, ciničan i nehuman čin kijevskih vlasti - izjavio je zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Grigorij Karasin.