latinica  ћирилица
23/03/2017 |  10:33 | Autor: RTRS

Naučnici doveli u pitanje porodično stablo dinosaurusa

Klasifikaciju dinosaurusa, staru više od 100 godina, naučnici su sada doveli u pitanje, zalažući se za sveobuhvatnu reviziju njihovog porodičnog stabla, navodi se u studiji objavljenoj u novom broju časopisa "Nejčer".
Dinosaurus - Foto: ilustracija
DinosaurusFoto: ilustracija

Dugo se smatralo da su dinosaurusi bili "džinovski reptili". Kako su vremenom nalazili fosile, naučnici su prepoznavali morfološke različitosti među dinosaurusima, što ih je navelo na stav da nisu svi bili reptili, niti su svi bili džinovi.

Naučnici su tada odlučili da ih svrstaju u dvije velike grupe - mesoždere i biljojede. Ta klasifikacija ustanovljena je prije više od 100 godina.

Pripadnost jednoj ili drugoj grupi zavisi od oblika karličnih kostiju. Mesožderi su imali karlice ka naprijed, a to su bili čuveni tiranosaurus reks i dvonožni dinosaurusi.

Druga grupa je imala karlične kosti poput ptica, iako nije bilo dokaza da su sa pticama u srodstvu. Karlice su im bile ka pozadi.

Naučnici Univerziteta u Kembridžu sada navode da neki dinosaurusi iz prve grupe imaju karakteristike druge grupe i obrnuto.

U studiji se navodi da su se dinosaurusi pojavili prije 247 miliona godina, odnosno deset miliona godina ranije nego što se smatralo, a uz to da su se najprije pojavili na sjevernoj, a ne na južnoj hemisferi.

Izvor: RTS