X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
26/03/2017 |  18:23 ⇒ 27/03/2017 | 11:19 | Izvor: RTRS

Rogatica: Krmača oprasila desetoro živih i zdravih, ali divljih prasića (VIDEO)

Donosimo vam priču iz sela Zakomo kod Rogatice. U gazdinstvu Alekse Baševića bijela, domaća, krmača oprasila je desetoro živih i zdravih, ali divljih prasića.
Prasići - Foto: RTRS
PrasićiFoto: RTRS

Za svoje 64 godine Aleksa do sada nije ni vidio ni čuo za sličnu priču. Otkako se krmača oprasila njegovo imanje je postalo svojevrsna atrakcija, jer ga brojni domaćini iz radoznalosti posjećuju.Bašević se uz osmijeh prisjeća trenutka kad je divlji vepar dopartio njegovu krmaču iz šume u njen obor. Ipak, nije ni slutio da će se priroda ovako poigrati.

- Јa pošao gore da ovce vidim, kad pogledam krmača ide odozgo, a za njom krmak divlji vepar ide i stao je na 20 metara od mene i ništa, samo okrenu dole kontra, rekoh hvala Bogu, ostala krmača suprasna, priča Aleksa.

Aleksa je prije toga krmaču nekoliko puta vodio na oplođivanje i za to plaćao. Priroda se, ipak, pobrinula da potomstvo dobije, i to besplatno.

- Opet će ona da ide u šumu, pa ću ja drugi put imati bar 15 prasića, bolje se isplati nego išta, evo prasadima nisam ništa davao nju pustim ide u žir, hrani se, a za jagnje moraš ovo moraš ono. Sad ću u proizvodnju divljih svinja samo dok mogu da hodam, poručuje Aleksa.

Ljudi su od pamtivjeka pripitomljavali životinje i od njih stvarali domaće koje danas uzgajamo na seoskim imanjima i farmama. Ipak, ovo je dokaz da je zov divljine jači od svakog čovjekovog uticaja.