latinica  ћирилица
27/03/2017 |  08:53 | Autor: RTRS

Gastritis muči zbog zeleniša sa trpeze

Kod nekih osoba, naročito kod onih koji pate od sindroma iritabilnog crijeva, promjena ishrane i obilje zeleniša u proljeće uzrokuju brojne tegobe. Zato nije rijetkost da se upravo u ovo doba godine češće nego inače traži pomoć gastroenterologa.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Doktorka Aleksandra Pavlović, specijalista interne medicine - gastroenterohepatolog iz Beograda kaže da konzumiranje mladog luka, rotkvica, spanaća, a naročito brokolija, crnog i bijelog luka, kupusa, patlidžana, krastavca, paprike, kukuruza i mahunarki može da izazove ili pogorša simptome kao što su nadutost, bolovi u trbuhu, pojačani gasovi, neredovne stolice, dijareju:

- Većina ovih namirnica sadrži šećere koji su direktno odgovorni za otežano varenje i dovode do digestivnih problema. Zato pacijentima koji imaju ove tegobe preporučujemo da se pridržavaju "Fudmap dijete". Riječ je o dijeti koja podrazumijva izbjegavanje pomenutih šećera.

Kada nadutost nije previše izražena, kao ni grčevi i gasovi, od pomoći mogu da budi samo probiotici koji sadrže i prebiotike.

Od sindroma iritabilnog crijeva obično pate pacijenti koji su često psihički napeti i pod stresom. Međutim, uzrok ovog stanja je nekad i intolerancija na određenu hranu, pa i alergije. Istraživanja pokazuju da ovaj sindrom češće pogađa mlade ljude i dvostruko je zastupljeniji kod žena.

Najpouzdanija dijagnostika kod upornih tegoba je gastroendoskopija, a od velikog značaja su i pregled hormona štitaste žlijezde, pregled stolice na skriveno krvarenje, kao i kolonoskopija i irigografija.

TERAPIЈA

Liječenje zahtjeva strpljenje i dijetu, a po potrebi psihološke tretmane i lijekove. Važno je da se prepoznaju namirnice i stanja koja pogoršavaju simptome. Najčešće greške su u pogrešnom jelovniku i neodgovarajućim mehanizmima u borbi protiv stresa.

Izvor: Večernje novosti