latinica  ћирилица
27/03/2017 |  13:33 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Čubrilović-Šausberger: Srpska opredijeljena za evropske integracije

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas u Banjaluci sa specijalnim savjetnikom Evropske komisije za regionalna i lokalna pitanja za Zapadni Balkan i Ukrajinu Francom Šausbergerom o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, posebno u kontekstu evropskih integracija.
Nedeljko Čubrilović sa specijalnim savjetnikom Evropske komisije Francom Šauzbergerom - Foto: RTRS
Nedeljko Čubrilović sa specijalnim savjetnikom Evropske komisije Francom ŠauzbergeromFoto: RTRS

Čubrilović je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske nedvosmisleno opredijeljena za evropske integracije i ispunjavanje uslova predviđenih reformskom agendom za koju je postignuta saglasnost vodećih lidera i institucija u Republici Srpskoj i na nivou zajedničkih organa Bosne i Hercegovine.

"Јednoglasnim usvajanjem Izjave o evropskom putu Narodna skupština Republike Srpske pokazala je da je opredijeljena za ispunjavanje uslova i donošenje reformskih zakona, u skladu sa Ustavom i nadležnostima koje su jasno definisane za svaki nivo vlasti", rekao je Čubrilović.

On je izrazio spremnost za usaglašavanje i postizanje kompromisa ali da, pri tom, pozicija Republike Srpske mora biti jasno vidljiva na putu evropskih integracija.

Istaknuto je da je veoma važno da svi nivoi vlasti, dakle i opštine i gradovi u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, budu aktivno uključeni i da daju svoj doprinos u procesu evropskih integracija.

Specijalni savjetnik Evropske komisije za Zapadni Balkan i Ukrajinu Franc Šausberger ukazao je na mogućnosti bržeg razvoja, koje opštinama i regionima otvara proces pristupanja Evropskoj uniji, kao i povećanje evropskih i međunarodnih investicija.

Čubirilović je naglasio da je održavanje međunarodne konferencije o mobilnosti i povezanosti gradova Evrope u Narodnoj skupštini u srijedu, 29. marta, veoma važan podsticaj i pozitivan pristup ostvarivanju čvršće i produktivnije saradnje na nivou evropskih regiona.

Šesta konferencija Instituta regina Evrope (IRE), čije je sjedište u Salsburgu, biće održana 29. marta 2017. godine, u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske. Na ovoj konferenciji učestvovaće oko 20 međunarodnih stručnjaka, među kojima i Franc Šausberger, te više od 25 gradonačelnika i načelnika iz Republike Srpske.

Šesta konferencija IRE "Banjaluka - kako do statusa ekološki održivog grada" biće posvećena održivosti i povezanosti gradova Evrope, s ciljem unapređenja saradnje i realizacije zajedničkih projekata.