latinica  ћирилица
27/03/2017 |  16:28 | Autor: RTRS

Budite se noću radi odlaska u toalet? Evo rješenja

Mnogi ljudi, naročito oni stariji od 50 godina, bude se i po više puta tokom noći zato što osjećaju potrebu da odu u toalet.
Noćno mokrenje    Foto: Thinkstock) -
Noćno mokrenje Foto: Thinkstock)

Ljekari upozoravaju da ovaj problem, koji možda djeluje trivijalno, zapravo dovodi do manjka sna, iritiranosti i stalnog umora. Međutim, novo istraživanje pokazalo je da za njega postoji vrlo jednostavno rješenje i to u vidu promjena navika u ishrani.

Јapanski tim naučnika, čiji je rad predstavljen na Konferenciji Evropskog društva urologa u Londonu, pratio je 321 dobrovoljca tokom perioda od tri mjeseca.

Oni su otkrili da osobe koje unose manje soli rjeđe idu u toalet.

Kada su ispitanici dobili zadatak da smanje unos soli za 25 odsto - sa 10,7 na 8 grama dnevno - njihove posjete toaletu smanjile su se sa 2,3 na 1,4 puta po noći.

Istraživači su otkrili i da je dnevno uriniranje smanjeno kada je umanjen unos soli u ishrani.

Vođa studije dr Makuo Tomohiro sa Univerziteta Nagasaki kaže da je ovo prva studija koja mjeri uticaj soli na učestalost odlazaka u toalet.

"Noćno uriniranje mnogim ljudima predstavlja problem, naročito s godinama. Ovaj rad pokazuje da bi i jednostavna promjena u ishrani mogla znatno da poboljša kvalitet života mnogim ljudima", kaže dr Tomohiro.

Natrijum igra ključnu ulogu u održavanju adekvatne ravnoteže tečnosti u tkivima i krvi. Međutim, višak ovog minerala u organizmu dovodi do pretjerane proizvodnje urina, a u ekstremnim slučajevima i do stvaranja edema, otoka, kada se višak tečnosti zadržava ispod kože, najčešće oko zglobova.

Visok unos soli tjera ljude da piju više tečnosti, što dodatno pogoršava problem.

Druga studija predstavljena na istoj konferenciji pokazala je i da liječenjem apneje u snu, koja se obično povezuje s glasnim hrkanjem, takođe može spriječiti nepotrebne posjete toaletu tokom noći.

Holandski tim naučnika otkrio je da je čak 65 odsto ispitanika rjeđe odlazilo u toalet noću kada su dobili adekvatnu masku za disanje.

Izvor: B92