latinica  ћирилица
28/03/2017 |  08:54 | Autor: RTRS

Holandski naučnici otkrili lijek protiv starosti?

Holandski naučnici otkrili su lijek koji uklanja brojne simptome starenja kod miševa, i spremaju se na testiranja na ljudima u nadi da su otkrili spoj koji bi mogao da produži životni vijek.
Starost (Foto: computersupporttoday.blogspot.com) -
Starost (Foto: computersupporttoday.blogspot.com)

Stručnjaci s Centra za medicinu na Univerzitetu Erasmus proučavali su stanice u organizmu koje zbog starosti više ne učestvuju u staničnim aktivnostima. Stanice u takvom 'uspavanom' stanju - senescentne stanice - s godinama se nakupljaju i otpuštaju sve više hemikalija koje su povezane sa starenjem i upalnim procesima.

Grupa naučnika predvođenih dr. Piterom De Kajzerom pokušala je da pronađe način koji uklanja te stanice iz organizma.

"Ponašao sam se poput pobunjenika, ljudi su mislili da sam lud što pokušavam, i prva tri puta bili su u pravu", rekao je De Kajzer za "BBC".

Ali, iz četvrtog pokušaja pronašli su mehanizam koji narušava hemijsku ravnotežu samo u senescentnim stanicama, i time ih selektivno uništava.

Kada su lijek isprobali na miševima, otkrili su iznenađujuće rezultate.

U istraživanju su koristili tri grupe miševa s velikim brojem senescentnih stanica - jednu koja je ostarila prirodnim putem (u dobi uporedivoj s 90-godišnjim ljudima), jednu koja je genetski programirana za brzo starenje, te jednu koja je pokazivala simptome starosti zbog hemoterapije.

Miševima su lijek davali tri puta nedjeljno, a eksperiment je trajao gotovo godinu dana.

Prema rezultatima objavljenim u naučnom časopisu "Cell", miševima se obnovila funkcija jetre i udvostručila se udaljenost koju bi dnevno prošli u kolu za trčanje.

Miševima se takođe u potpunosti oporavilo krzno.

"Nismo uopšte planirali da proučavamo promjene na krznu, ali su bile preočigledne da ih ne bi uočili", rekao je De Kajzer.

Iako nisu uočili nikakve negativne nuspojave, De Kajzer je naglasio da 'miševi ne govore'. Ipak, vjeruje da lijek ne bi trebalo da ima nikakav učinak na zdrave stanice.

Ohrabreni rezultatima istraživanja, De Kajzer i njegov tim nadaju se da će uskoro započeti kliničko ispitivanje na ljudskim pacijentima.

Izvor: Jutarnji.hr