latinica  ћирилица
28/03/2017 |  18:44 | Autor: RTRS

Papa: UN da traže "potpunu eliminaciju" nuklearnog oružja

Papa Franja pozvao je Ujedinjene nacije da zahtijevaju "potpunu eliminaciju" nuklearnog oružja, govoreći nakon što su SAD i druge velike sile bojkotovale konferenciju o globalnoj zabrani nuklearnog oružja.
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja - Foto: AFP
Poglavar Rimokatoličke crkve papa FranjaFoto: AFP

U poruci povodom konferencije koja je počela juče u Njujorku, papa je pozvao UN da "prevaziđu neklearno zastrašivanje" i imaju hrabrosti da prebrode "strah i izolacionizam" koji preovladava u mnogim državama danas.

SAD, Velika Britanija i Francuska su među oko 40 država koje su rekle da neće učestvovati na konferenciji.

Generalna skupština UN usvojila je u decembru rezoluciju na osnovu 113 glasova za, 35 protiv i 13 uzdržanih, a na osnovu koje je odlučeno da se stvori "pravno obavezujući instrument koji brani nuklearno oružje i teži ka njegovoj potpunoj eliminaciji" i pozvala sve države članice da učestvuju.

Papa je naveo da međunarodni mir i stabilnost "ne mogu biti zasnovani na lažnom osjećaju sigurnosti, na opasnosti od međusobnog uništavanja ili totalnog uništavanja ili jednostavno održavanja ravnoteža moći".

- Moramo da prevaziđemo nuklearno zastrašivanje: Međunarodna zajednica je pozvana da usvoji strategije o napretku, da promoviše za cilj mir i stabilnost i da izbjegava ograničen pristup problemima koji se tiču nacionalne i internacionalne bezbjednosti - rekao je papa.

Izvor: Tanjug