latinica  ћирилица
28/03/2017 |  19:25 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Naučnici stvorili "vještačku" krv

Nedostatak zaliha krvi muči većinu zdravstvenih sistema u svijetu, ali novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Bristolu budi nadu da će jednog dana proces transfuzije biti potpuno drugačiji.
Ilustracija - Foto: AP
IlustracijaFoto: AP

Studija objavljena sredinom marta u časopisu "Nature Communications" ispitivala je novu tehniku proizvodnje potencijalno neograničenih količina vještačke krvi.

U ovoj fazi, pravljenje vještačke krvi je suviše skupo i komplikovano, da bi imalo prednost u odnosu na standardno doniranje krvi. Međutim, usavršavanjem tehnike, vještačka krv mogla bi da se koristi širom svijeta.

- Potreba za alternativama standardnoj transfuziji je velika u cijelom svijetu - kaže dr DŽen Fraj, biohemičar univerziteta i jedna od autorki studije.

- Uzgojeni eritrociti imaju prednost u odnosu na krv donora, jer smanjuju rizik od zaraznih bolesti koje se prenose transfuzijom.

Ranije su naučnici uspijevali da stvore "vještačka" krvna zrnca zahvaljujući matičnim ćelijama, ali je iz jedne matične ćelije moglo da se proizvede samo 50.000 crvenih krvnih zrnaca, dok poređenja radi, samo jedna kesa krvi za transfuziju sadrži oko bilion (hiljadu milijardi) eritrocita.

Koristeći novi metod, naučnici su uspjeli da produže fazu matičnih ćelija u kojoj mogu da se neograničeno umnožavaju, a naučnici kažu da takav proces ćelije čini "besmrtnim".

Tehnika bi jednog dana mogla da se koristi za stvaranje krvi, ali je protokol još u povoju. Tim iz Bristola napravio je tek nekoliko kesa krvi. Ipak, za nekoliko godina, novi metod bi omogućio bolnicama da čuvaju zalihe rijetkih krvnih grupa i koriste ih po potrebi.

Izvor: B92