latinica  ћирилица
28/03/2017 |  21:29 | Autor: RTRS

VMRO-DPMNE objavio prijedlog plana za izlazak iz krize

Stranka VMRO-DPMNE predstavila je danas prijedlog plana za izlazak iz političke krize u Makedoniji koji predviđa dogovor političkih stranaka da se ne bi dozvolilo spoljašnje intervenisanje, međunarodnih predstavnika i susjednih država.
VMRO-DPMNE (Foto: kanal5.com.mk) -
VMRO-DPMNE (Foto: kanal5.com.mk)

VMRO-DPMNE traži da bude definisan princip koalicija "pobjednik sa pobjednikom", kao i da se jasno istakne kome pripada funkcija predsjednika Sobranja.

Stranka Nikole Gruevskog poziva političke partije da se opredijele da li će prioritet ostati evrointegracije ili redifinisanje odnosa među zajednicama, kao i da li će se podržati multikulturalnost ili binacionalni model Makedonije.

Dokument za izlazak iz političke krize još nije gotov, iako ga je Gruevski najavio prije više od 10 dana.

Prijedlog koji je danas objavio VMRO-DPMNE nije prihvatljiv za SDSM iz kojeg poručuju da glavni krivci za krizu ne mogu biti dio rješenja.

Socijaldemokrate su poručile i da se VMRO-DPMNE pomiri sa porazom.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 2014. godine.

Kriza je intenzivirana krajem prošle godine, nakon novih vanrednih parlamentarnih izbora, jer ni tri mjeseca poslije njih još nije izabran predsjednik Sobranja niti formirana Vlada.

Zoran Zaev je sa dvije albanske partije - DUI i Besa, obezbijedio parlamentarnu većinu od 67 poslanika od ukupno 120, ali predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov odbija da mu dodijeli mandat za sastav nove vlade, pravdajući se činjenicom da je koalicioni dogovor postignut poslije prihvatanja platforme albanskih stranaka, načinjene pod pokroviteljstvom premijera Albanije Edija Rame.

U Skoplju se održavaju i protesti nakon što je lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski optužio SDSM i njihovog lidera Zorana Zaeva da zajedno sa albanskim političkim partijama pripremaju redefinisanje Makedonije i pozvao građane da se uključe u odbranu države.

Izvor: SRNA