latinica  ћирилица
29/03/2017 |  07:45 ⇒ 30/03/2017 | 07:47 | Autor: RTRS

NSRS o Prijedlogu programa rada (VIDEO) (Nastavak sutra od 10.00 časova)

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas u Banjaluci raspravom Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović večeras je zaključio današnji rad Narodne skupštine i nastavak zakazao za sutra u 10.00 časova.

22:05... Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je ova stranka ukazivala na krupne koruptivne afere koje su koštale građane Srpske više od tri milijarde KM.

22.00... Glavni republički javni tužilac Mahmut Švraka rekao je večeras da je kaznena politika prema izvršiocima krivičnih djela i dalje blaga, te da se ta praksa sudova mora mijenjati.

Obrazlažući Izvještaj o radu tužilaštava Republike Srpske u 2016. godini, Švraka je rekao da su tužilaštva u prošloj godini imala 10.823 prijave, od kojih je 8.481 riješena.

On je dodao da su na kraju izvještajnog perioda ostale neriješene 2.342 prijave, što predstavlja određeni pad u odnosu na prethodne dvije godine.

"Može se konstatovati da je broj podnesenih prijava u 2016. godini u blagom padu u odnosu na prethodne dvije godine", rekao je Švraka.

Sva tužilaštva u Srpskoj su lani sprovela 8.274 istrage, od kojih je riješeno 6.966.

Tužilaštva su u prošloj godini podigla 4.469 optužnica, a sa nepotvrđenim optužnicama iz prethodnog perioda pred sudovima je ukupno bilo 5.399 optužnica.

Nadležni sudovi su potvrdili 4.540 optužnica, sedam podignutih optužnica sud je odbio, 16 optužnica je povučeno prije potvrđivanja, a na kraju godine za 824 optužnice sud nije donio odluku o potvrđivanju.

Pred tužilaštvima Srpske u 2016. godini bilo je ukupno 12.167 predmeta protiv 17.276 punoljetnih osoba. Od ukupnog broja predmeta koji su bili u radu u tužilaštvima lani je završeno 8.535 predmeta protiv 11.230 punoljetnih lica.

"Poređenjem završenih predmeta /8.535/ sa brojem primljenih prijava /8.246/ može se zaključiti da su tužilaštva u izvještajnom periodu uspješno riješila ovaj broj predmeta, koji je za 3,5 odsto veći", navodi se u Izvještaju o radu tužilaštava Srpske u 2016. godini.

Kada je riječ o prijavama iz oblasti privrednog kriminala i korupcije, u 2016. godini u radu je bilo 1.219 prijava, od kojih je 895 podneseno tokom godine, a 324 prijave su iz prethodnog perioda.

Tokom 2016. godine okružna tužilaštva su riješila 891 prijavu.

"Od ukupnog broja prijava u radu, kojih je bilo 1.219, kod tužilaštava je ostalo neriješeno 328 prijava", navodi se u izvještaju.

Kada je riječ o istragama za krivična djela iz oblasti privrednog kriminala i korupcije, navodi se da je u radu bilo 539 istraga, 404 koje su naređene u 2016. godini i 135 iz prethodnih godina, te da je procenat riješenih istraga veći od 74 odsto.

Okružna tužilaštva u Srpskoj su tokom 2016. godine u predmetima ratnih zločina /po poslovnoj oznaci KTRZ/ donijela 38 odluka protiv 64 lica, a do kraja 2016. godine u okružnim tužilaštvima u radu je ostalo neriješeno 96 takvih predmeta.

21.35... Poslanik SDS Želimir Nešković rekao je da bi u programu rada Narodne skupštine za ovu godinu trebalo uvrstiti informaciju o stanju u oblasti zdravstva Republike Srpske, zbog teškog stanja i namjere da se ovaj sistem uvede u trezorsko poslovanje.  Nešković je ukazao na neuplaćene doprinose u određenim bolnicama i velikim dugovanjima u zdravstvu.

"Veliki je broj mladog nezaposlenog medicinskog kadra, prije svega doktora medicine. Bilo bi uredu da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite podnese informaciju o broju doktora medicine koji su otišli u zapadne zemlje", rekao je Nešković.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo predložio je da u program rada budu uvrštene izmjene i dopune Zakona o pravima boraca, kao i Porodičnog zakona, te izmjene Zakona o stečaju.

"Pripremio sam nacrt zakona o dadiljskoj djelatnosti. Žene koje rade taj posao rade u sivoj zoni. To pitanje mora da se uredi, važno je za razvoj djece", rekao je Šukalo i dodao da bi trebalo ponovo razmatrati zakone o ukidanju "bijelog hljeba".

On kaže da se ponavlja loša praksa da se program rada Narodne skupštine za tekuću godinu razmatra karajem marta.

Šef Kluba SNSD Radovan Višković rekao je da će biti predložen zakon o ukidanju "bijelog hljeba", što je obećano.

On je rekao da, ako nešto nije navedeno u programu rada, to ne znači da se od toga odustalo jer se naknadno može predložiti.

20.50... Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da Vlada Srpske čini sve da boračke kategorije ostanu prioritet, ali da su svi svjesni da njihova primanja nisu dovoljna za održiv život.

"Ali radna aktivnost stanovništva nije dovoljna za stvaranje nove vrijednosti i akumulaciju iz koje bi se crpila ta prava. Moramo tražiti način kako da se hitno realni sektor podigne na viši nivo, da se obezbijede investicije i napravi podnošljiva politička pretpostavka u BiH da bi bila dobra ekonomska podloga za te investicije", rekao je Savanović u Narodnoj skupštini.

Tokom rasprave o Prijedlogu programa rada ove institucije za 2017. godinu, Savanović je rekao da nema prostora za stvaranje novih obaveza u smislu uvođenja novih kategorija u prava.

"Zakon o pravima boraca je dobar, ali male su naknade koje je taj zakon definisao. Šta ako donesemo izmjene i dopunu zakona i uvedemo novo pravo, a ne možemo ga pratiti? To je gora varijanta nego da ga nismo donijeli", naveo je Savanović.

Poslanici opozicije predlagali su tokom rasprave da se u program rada uvrsti tematska sjednica o efektima ovog zakona do sada.

Savanović je rekao da Vlada traži način da ispoštuje zaključak Narodne skupštine kada je riječ o povećanju penzija, te podsjetio da penzioneri nisu prihvatili ponudu za jednokratnu pomoć.

"Postoji dobra volja Vlade da se poveća osnovica penzije. Kada smo prešli na isplatu iz trezora, uplata doprinosa iznosi do 60 miliona KM, a za isplatu penzija treba 83 miliona KM, i Vlada taj nedostatak namiruje", naveo je Savanović.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović rekao je da se ne sprovode zaključci Narodne skupštine, poput povećanja penzija, te da je bespotrebno donositi takve zaključke.

"Igrate se sa penzionerima, koji nemaju hljeba da jedu", rekao je Krsmanović i poručio da će učiniti sve da taj zaključak bude sproveden.

On je dodao da bi Narodna skupština trebalo da se bavi temom odlaska mladih, čiji broj dostiže i nekoliko desetina hiljada, kao i zakonom o ravnomjernom razvoju Srpske, zakonom o sukobu interesa, zakonom o korišćenju prirodnih resursa i zakonom o nezastarijevanju krivičnih djela u procesu privatizacije i stečaja.

20.15... Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Stevo Јoksimović rekao je da je Prijedlog programa rada ove institucije za 2017. godinu veoma ambiciozan, imajući u vidu broj zakona i tema koje bi trebalo da budu razmatrani.

Јoksimović je ukazao da bi bilo primjerenije da su sve aktivnosti u vezi sa izradom ovog plana bile završene prošle godine i da je plan bio razmatran krajem decembra.

On je predložio da se u plan rada uvrsti informacija o sprovođenju zaključaka Narodne skupštine, informacija o stanju u "Elektroprivredi Republike Srpske", izvještaj o radu Fonda solidarnosti, kao i o poslovanju Јavne ustanove "Vode Srpske".

"Trebala bi se na pred poslanicima naći i informacija o prodaji akcija državnog kapitala u periodu od 2012. do 2016. godine", rekao je Јoksimović.

Poslanik SNSD Bojan Vidić smatra da bi se u planu mogla napraviti nova raspodjela predloženih zakona, odnosno da se određeni akti iz kasnijih kvartala prebace u ranije.

"Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, koji je u trećem kvartalu, mogao bi biti obrađen i ranije. Iz četvrtog kvartala zakon o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku, takođe, može biti pomjeren u raniji kvartal", rekao je Vidić.

On je dodao da bi i zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku trebalo biti ranije razmatran, kao i zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, a ne u četvrtom kvartalu.

19.25... Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da je više puta najavljivano donošenje zakona o podsticajima, koji je pripremljen još 2015. godine, ali ga je nemoguće donijeti bez ispunjavanja dva ključna uslova.

Mirjanić je rekao da je neophodno završiti procedure identifikacije životinja, ali i zemljišnih parcela, ali da se te procedure obavljaju sa nivoa BiH.

On je dodao da Ministarstvo u njima učestvuje i da je spremno samo početi identifikaciju, ako do kraja godine ti procesi ne budu završeni.

"U toku je izrada zakona o poljoprivredi i tu treba više vremena i taj zakon treba uraditi da dugoročno traje, kao i izrada zakona o zemljištu. Nadam se da ćemo do kraja godine te zakone donijeti", rekao je Mirjanić tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske o Prijedlogu Programa rada ove institucije za 2017. godinu.

19.20... Prijedlogom programa rada NSRS za ovu godinu predviđeno je usvajanje 111 nacrta i prijedloga zakona, odnosno izmjena i dopuna zakona.
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je na sjednici parlamenta da je Vlada predlagač najvećeg broja zakona i drugih akata.

On je naveo da je u prvom kvartalu predviđeno donošenje 14 zakona, te 10 informacija, izvještaja i strategija.

Za drugi kvartal predviđeno je 46 zakona, te 29 informacija, izvještaja, strategija i odluka.

Programom rada u trećem kvartalu navodi se 21 zakon i 16 informacija, izvještaja, strategija, a u četvrtom kvartalu 30 zakona i 15 informacija, izvještaja, strategija, odluka i drugih akata.

Čubrilović je poručio da će Narodna skupština u svim oblastima rada težiti postizanju konsenzusa.

"Nastavićemo sa organizovanjem tematskih sjednica i javnih rasprava, što je ustaljena praksa", rekao je Čubrilović.

On kaže da Narodna skupština potvrđuje opredijeljenost za sprovođenje i poštivanje i očuvanje dejtonskih rješenja, jačanje specijalnih i paralelnih odnosa sa Srbijom, kao svoj strateški cilj, te svoju proevropsku orijentaciju.

"Za ostvarivanje programa rada neophodno je jačanje efikasnosti i odgovornosti svih organa i institucija, posebno izvršne vlasti na svim nivoima i učiniti je u punoj mjeri odgovornom za ustavnost i zakonitost, blagovremeno i kvalitetno utvrđivanje i provođenje politike propisa, mjera i odluka koje predlaže ili sama donosi", rekao je Čubrilović.

18.45...  Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović rekao je da Nacrt kodeksa o ponašanju narodnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske sadrži dosta dobrih stvari, ali da ga treba doraditi i precizirati.
Govoreći o članu 6 Nacrta ovog kodeksa, Davidović je rekao da bi nosioci drugih političkih ili javnih funkcija, državni službenici i zaposlenici trebalo da imaju adekvatan odnos prema narodnim poslanicima prilikom obavljanja svojih dužnosti.

"U članu 8 tačka 6 se navodi da narodni poslanik u svom radu ne može ispoljavati bilo kakvu netolerantnost prema drugačijoj političkoj orijentaciji, rasi, vjeroispovijesti, naciji, polu ili drugim mogućim predrasudama. Dakle, kakve su to druge moguće predrasude? Ako postoje treba ih nabrojati", poručio je Davidović.

Tokom skupštinske rasprave o Nacrtu kodeksa, Davidović je rekao da bi u tom dokumentu trebalo da budu tretirani pijani i ljudi pod uticajem narkotika, kao i oštećivanje imovine Narodne skupštine.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Sonja Karadžić Јovičević izrazila je zadovoljstvo što je usvojen dobar dio sugestija Kluba poslanika SDS-a, te da bi bilo dobro usvojiti prijedlog da se iz naziva Nacrta kodeksa izbace riječi "narodni poslanik".

Ona je rekla da je to potrebno da bi se regulisalo ponašanje uopšte u Narodnoj skupštini, jer u parlament dolaze mnogi koji se ne ponašaju i ne oblače primjereno.

Samostalni poslanik Ilija Stevančević rekao je da narodnim poslanicima nije trebao toliko strog kodeks, jer "oni nisu prvačići koje treba disciplinovati".

"Za šest godina nikada nisam vidio težak ispad između poslanika, kao ni između njih i radnika u Narodnoj skupštini", rekao je Stevančević.

Šef Kluba poslanika NDP-a Krsto Јandrić rekao je da je kodeks potreban Narodnoj skupštini, ali da mu trebaju dorade.

On je rekao da je suvišan član 8 stav 3 Nacrta kodeksa koji nalaže da narodni poslanik, u skladu sa svojim obavezama, može prisustvovati onim manifestacijama ili skupovima na koje je pozvan u svojstvu narodnog poslanika.

Јandrić je dodao da Etički odbor za sprovođenje i praćenje primjene Kodeksa i izricanje mjera iz člana 18 ovog kodeksa u svom sastavu treba da ima jednak broj članova iz reda pozicije i opozicije.

18.00... Poslanik SNSD-a Dušica Savić rekla je da je veoma značajno da bude usvojen Kodeks ponašanja narodnih poslanika, ali da predloženi nacrt ovog dokumenta sadrži određene nedorečenosti.

Savićeva je navela da treba precizirati odredbu koja se odnosi na to da poslanik vodi računa da ne koristi knjige, novine, publikacije, mobilni telefon i laptop u vrijeme održavanja sjednice jer mnogi koriste mobilne telefone za prikupljanje određenih informacija potrebnih za diskusiju.

Tokom rasprave o Nacrtu kodeksa ponašanja narodnih poslanika, ona je istakla da je važno uvođenje sankcija bez kojih ne bi mogao biti postignut željeni efekat.

Savićeva je rekla da je teško dokazati da li je neki poslanik bio neprikladno obučen ili da nije poštovao zaposlene u Narodnoj skupštini, budući da stenogram nekada nije dovoljan kao dokazni materijal.

Poslanik PDP-a Dragan Galić kaže da odredba koja glasi "narodni poslanik u svom radu ne može ispoljavati bilo kakvu netolerantnost prema drugačijoj političkoj orijentaciji" nije potrebna, jer kao poslanik jedne partije ima pravo da ukaže na propuste druge.

On je dodao da treba precizirati i odredbu koja glasi da su teže povrede kodeksa "korištenje izraza i riječi koje vrijeđaju", jer se postavlja pitanje kako će to tumačiti Etički odbor, te brisati "ispoljavanje netolerantnosti prema drugačijoj političkoj orijentaciji".

"Treba dodati očigledno kršenje Ustava Republike Srpske ili date zakletve", rekao je Galić.

On smatra da Etički odbor treba da se sastoji od po dva člana opozicije i vlasti ili po tri člana opozicije i vlasti, da ne bi bilo preglasavanja.

Poslanik SDS-a Nade Planinčević kaže da ovaj nacrt kodeksa sadrži mnoge nedorečenosti i stvari koje se podrazumijevaju, zbog čega ga treba precizirati.

"Narodni poslanik poštovaće pravila i standarde ponašanja u Narodnoj skupštini i svojim ponašanjem uvijek će štititi ugled i dostojanstvo te institucije. To se podrazumijeva", istakao je Planinčević.

17.10.. Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon redovne pauze razmatranjem Nacrta kodeksa ponašanja narodnih poslanika kojim se utvrđuju etička pravila i standardi ponašanja narodnih poslanika u ostvarivanju njihovih prava i vršenju dužnosti.

Obrazlažući ovaj nacrt, predsjednik Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Svetozar Јovanović rekao je da su kodeksom utvrđene i mjere koje se izriču za nepoštivanje kodeksa, kao i formiranje etičkog odbora, kao nezavisnog tijela.

Cilj Kodeksa je očuvanje, afirmacija i unapređivanje ugleda i dostojanstva narodnog poslanika i jačanje povjerenja građana u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Јovanović je izrazio očekivanje da će narodni poslanici konstruktivnom raspravom doprinijeti što boljem tekstu ovog dokumenta.

15.05... Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić ocijenio je da godinama traje derogiranje Narodne skupštine Republike Srpske, kao i da prijedlog odluke o izmjenama i dopunama skupštinskog Poslovnika treba povući da bi bio usvojen konsenzusom. On ističe da se godinama od Narodne skupštine pravi "protočni bojler" i napominje da je ova institucija najstarija u Srpskoj.

"Ako smo Kolegijum doveli na nivo akcionarskog društva, da li je ovaj poslovnik predvidio mogućnost da se može desiti da za šest mjeseci ili šest godina cijeli parlament razdijeli na poslaničke grupe i samostalne poslanike? Da li onda imamo Kolegijum?", upitao je Đorđić.

Šef Kluba poslanika SNSD Radovan Višković rekao da nije sporno da se postigne dogovor u vezi sa poslovnikom, ali je primijetio da nijedan od šefova opozicionih klubova nije prisutan tokom rasprave o prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine.

"Nigdje nijednog šefa klubova, a pričamo o Poslovniku", rekao je Višković.

Samostalni poslanik Ilija Stevančević upitao je ko će samostalne poslanike predstavljati u Kolegijumu Narodne skupštine, s obzirom na to da u izmjenama poslovnika nemaju mogućnost da učestvuju u radu Kolegijuma.

Narodna skupština razmotrila je prijedlog odluke o izmjenama i dopunama skupštinskog Poslovnika, a dogovoreno je da sutra u 9.30 časova budu održane konsultacije predstavnika poslaničkih klubova s ciljem usaglašavanja o ovom pitanju.

U Narodnoj skupštini u toku je redovna pauza do 17.00 časova.

14.09... Poslanik SDS-a Dušan Berić smatra da nije dobro smanjivati kvorum za rad Narodne skupštine Republike Srpske.

Berić kaže da je na skupštinskim plenumima važno da što više poslanika učestvuje da bi se došlo do što boljih rješenja za akte koji se razmatraju.

Šef Kluba SNSD-a Radovan Višković kaže da ima poslanika kojima je to profesionalan status i kojima je Narodna skupština jedini poslodavac, a ne prisustvuju pojedinim sjednicama.

"Hajde da uvedemo praksu da se ne prima naknada za neprisustvovanje sjednicama", rekao je Višković.

On je dodao da u posljednjem sazivu vlada shvatanje da samo skupštinska većina treba da drži kvorum, a da ostali nisu u toj obavezi.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo smatra da je današnjim razmatranjem Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine narušen princip da se poslovnik usvaja konsenzusom poslaničkih klubova i grupa, kao u ostalim parlamentima.

Poslanik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica kaže da bi predlagač prebao povući ovaj prijedlog da bi se konsenzusom došlo do najboljeg rješenja, ili eventualno prihvatiti amandmane opozicije da bi to bilo postignuto.

13.11... Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Јovičević kaže da se u Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine, u dijelu koji se odnosi na sjednice Predsjedništva, osim toga da u opravdanim situacijama mogu biti održavane i van sjedišta, doda da mogu biti održane i telefonskim putem.

Јovičevićeva je dodala da je u amandmanu obrazložila da je uvođenje telefonske sjednice neophodno zbog eventualne spriječenosti članova Predsjedništva u uslovima koji nisu mogli prethodno da se predvide, kao što su elementarne nepogode.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak smatra da je brisanjem riječi "najstariji" ostala nedorečenost kada je riječ o tome ko mijenja predsjednika i ovlašćenog potpredsjednika u slučaju spriječenosti predsjedavanja sjednicom.

Glamočak je dodao da je u članu koji definiše sastav Kolegijuma, a gdje se briše da su to i poslaničke grupe, potrebno jasnije definisati na koji način će poslanici iz takvih grupa, ali i samostalni poslanici, biti zastupljeni u Kolegijumu.

Šef Kluba Koalicije "Domovina" Mihnet Okić smatra da se u jednom od članova gdje se spominju državni organi Republike Srpske, riječ "državnim" treba zamijeniti riječju "entitetskim".

"Primjedba je i na kvorum. Smatramo da je neophodno više od jedne polovine ukupnog broja narodnih poslanika da bi se sprovele kvalitetne rasprave, te bi se poslanici obavezali da moraju redovno prisustvovati sjednicama", rekao je Okić.

Šef Kluba NDP-a Krsto Јandrić smatra da predstavnici poslaničkih grupa treba da ostanu članovi Kolegijuma, kao i da ne treba mijenjati član koji reguliše kvorum.

12.19... Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo rekao je da je za ovu stranku u Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine 38 članova prihvatljivo, dok su tri diskutabilna.

Bundalo je naveo da su u članu koji govori o kvorumu, riječi "jedna trećina" zamijenjene riječima "natpolovična većina".

"Predložena odredba je u suprotnosti sa drugim odredbama Poslovnika i može dovesti do njegovog permanentnog kršenja, neprimjenjivosti, pa i blokada rada skupštine", smatra Bundalo.

On je dodao da PDP smatra da nema potrebe da se produži rok sa šest na devet mjeseci između usvajanja nacrta i podnošenja prijedloga zakona, jer to može biti samo pokriće za nerad izvršne vlasti.

"Treća primjedba se odnosi na donošenje zakona po hitnom postupku, gdje se dodaje formulacija `ako je u opštem interesu`. Ovo ostavlja preširok prostor za zloupotrebe. Zar nisu svi zakoni u opštem interesu", rekao je Bundalo.

Na zahtjev poslanika SDS-a u toku je pauza do 12.30 časova.

12.03... Prijedlogom odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske definisano je da je za kvorum, neophodan za rad Skupštine potrebno da sjednici prisustvuje trećina, odnosno 28 od ukupnog broja narodnih poslanika.

Prema predloženim izmjenama i dopunama, o kojima danas raspraljaju poslanici, u Poslovnik se dodaje stav koji glasi "ukoliko se kvorum ne može obezbijediti u roku od jednog časa, sjednica se prekida, a predsjednik određuje vrijeme održavanja nastavka sjednice Narodne skupštine".

Obrazlažući ovaj prijedlog, predsjednik Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Svetozar Јovanović naveo je da su članovi Kolegijuma Narodne skupštine predsjednik i potpredsjednici Skupštine i predsjednici klubova poslanika, a ne kao do sada i predstavnici poslaničkih grupa.

"Sjednice Predsjedništva održavaju se u sjedištu Narodne skupštine, a mogu u opravdanim slučajevima i van sjedišta", rekao je Јovanović.

On je dodao da predsjedavajući Narodne skupštine ima pravo da prekine niz od 10 uzastopnih replika i da da riječ poslanicima redovno prijavljenim za diskusiju, ukoliko je očigledno došlo do odstupanja od tačke dnevnog reda ili ukoliko se koristi uvredljiva retorika.

Izmjenom Poslovnika predviđeno je da se posebna sjednica može zakazati na zahtjev člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Aktuelnim Poslovnikom definisano je da se na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH sjednica može zakazati samo u slučaju da je odluka Predsjedništva destruktivna po vitalni interes Republike Srpske.

"Sjednice Narodne skupštine održavaju se u periodima od 1. septembra do kraja decembra i od 22. januara do kraja jula", rekao je Јovanović.

12.00... Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je danas da se izmjenama i dopunama Zakona o vodama osnažuje postojeći zakon, te da bi prijedlog novog zakona o vodama Narodnoj skupštini mogao biti ponuđen do kraja godine.

Mirjanić je, govoreći o poplavama, rekao da se izmjenama ovog zakona daje još veća mogućnost da se bolje upravlja Strategijom integralnog upravljanja vodama.

"U narednom periodu predložićemo skupštini novi zakon o vodama na čemu treba angažovati veći broj stručnjaka iz zemlje i okruženja kako bi se obuhvatila cjelina vodnog dobra", rekao je Mirjanić u završnoj riječi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama.

On je rekao da će kod izrade zakona biti prihvaćene sugestije poslanika.

11.48... Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović istakao je važnost vodoprivrede u Republici Srpskoj i izrazio nezadovoljstvo radom preduzeća "Vode Srpske", dodajući da "ljude iz tog javnog preduzeća treba dobro stisnuti da rade svoj posao".

On je tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama rekao da se odnos prema vodama najbolje vidi po tome kako izgledaju obale rijeka i potoka, gdje se baca otpad i vrši nepravilna eksloatacija šljunka, što negativno utiče na podzemne vode.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović rekao je da vodoprivredi i upravljanju vodama treba dati mnogo veći značaj, jer je Srpska izuzetno bogata vodama i velikim rijekama.

Krsmanović je ocijenio da se upravljanje vodama najbolje može riješiti izgradnjom velikih akumulacija, u šta bi trebalo uključiti "Elektroprivredu" Srpske.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo, koji od juče djeluje u okviru Kluba poslanika PDP-a, rekao je da je upravljanje vodama važna oblast, ali da zbog nepostojanja sistemskog pristupa zaštite, pojedini ljudi ostvaruju profit nelegalnim korištenjem ovih prirodnih resursa.

11.15... Poslanik SDS-a Igor Ostojić pohvalio je izmjene zakona kojima se definišu rizici od poplava, ali smatra da je problem u izmjeni kojom se vodotoci dijele na one prvog i drugog reda.

On je tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama konstatovao da se time vodotoci drugog reda prebacuju na lokalne zajednice koje nisu kadrovski osposobljene za tu novu nadležnost.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić smatra da je oblast voda u Srpskoj problematična i da nema dovoljno sredstava, opreme i objekata kojima bi se zaštitili građani i njihova imovina od poplava.

On je dodao da nijedan budžet Republike Srpske ne može biti dovoljan za te probleme, bez obzira koliko se donesu dobri zakoni, jer se ne sprovode.

Poslanik SNSD-a Vanja Bajić rekao je da rijeka Una ulazi u teritoriju Hrvatske, ali da se ne može prihvatiti da se ta rijeka tretira kao međudržavna granica.

On je dodao da nadležni treba da razmisle o korištenju softvera kojima se može simulirati situacija u kojoj može doći do izlivanja voda.

Bajić je rekao da bi to moglo koristiti u smislu prevencije poplava.

10.29... Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama uređuju se kategorizacija voda, vodnog dobra i vodnih objekata, procjena rizika i upravljanje rizicima od poplava, kao i transponovanje direktiva o poplavama.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić je, obrazlažući ovaj nacrt zakona pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, rekao da se u skladu sa predloženim rješenjima pripadnost javnom vodnom dobru utvrđuje na osnovu upisa u javne evidencije ili druga dokumenta javnog karaktera.

Јavnom vodnom dobru taj status se može ukinuti u slučaju da je postalo trajno nepotrebno za integralno upravljanje vodama, a ovakvu odluku na prijedlog resornog ministarstva donosi Vlada Srpske prema prethodno pribavljenom mišljenju Јavne ustanove "Vode Srpske".

Procjenu rizika i upravljanje rizicima od poplava vrši Ministarstvo, a operativne poslove i aktivnosti za realizaciju procjene rizika od poplava i upravljanja rizicima od poplava na području oblasnog riječnog sliva vrši Јavna ustanova "Vode Srpske".

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona uređuje se i procjena i upravljanje rizikom od poplava definisanjem nadležnog organa za ovu oblast, te postupak pripreme dokumenata koji su potrebni za donošenje Plana upravljanja rizikom od poplava.

Poslanici će potom razmatrati Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, kao i Nacrt kodeksa o ponašanju narodnih poslanika.

Među preostalim tačkama je i Prijedlog programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za 2017. godinu, te Izvještaj o radu tužilaštva Republike Srpske u 2016. godini i Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za prošlu godinu.

Dnevnim redom je predviđeno i razmatranje prijedloga odluke o usvajanju Nacrta prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača".

Poslanici će razmatrati i prijedlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za realizaciju projekata sanacije, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje kompleksa Kasarne "Krajiških brigada", te o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera.

Poslanici su juče raspravljali o Deklaraciji o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske.

Tokom rasparave dokument nisu podržale vladajuće stranke dok je Deklaracija dobila podršku stranaka opozicije i Koalicije "Domovina". Poslanici su sinoć razmotrili i Izmjene i dopune Zakona o veterinarsko – medicinskim proizvodima.

Prenos sjednice Parlamenta Srpske možete gledati na našem RTRS Plus.

Izvor: RTRS, SRNA