latinica  ћирилица
29/03/2017 |  08:40 ⇒ 08:44 | Autor: RTRS

Teroristi u Homsu ostavljaju oružje i vraćaju se "normalnom" životu

Oko 530 terorista iz sjevernog predgrađa Homsa spustilo je oružje i vratilo se životu običnih građana, dok će ostali u narednih mjesec i po dana biti prebacčeni na sjever zemlje, zajedno sa svojim porodicama, izjavio je gubernator istoimene sirijske provincije Talal el Barazi.

U toku je druga faza izvlačenja terorista iz predgrađa Homsa, koji se nalazi na udaljenosti od 165 kilometara od prijestonice Damaska.

Dio terorista je odlučio da se pozove na amnestiju koju je uveo sirijski predsjednik Bašar el Asad i prošao je provjeru od strane bezbjednosnih struktura zemlje.

- Trudili smo se da ubijedimo militante da ostanu, ali oni to nisu htjeli i zato napuštaju grad. Njih 530 će ostati, predati svoje oružje. Među njima su studenti, radnici, svi će vratiti svoja civilna prava i nastaviti da žive kao obični građani - rekao je Barazi.

Gubernator Homsa je istakao i značaj uloge ruskog Centra za pomirenje koji je doprinio rješavanju situacije u toj sirijskoj provinciji, rekavši da je pronađen zajednički jezik sa teroristima i da je sada na Rusiji da bude garant bezbjednosti preostalih civila u Homsu.

Izvor: Sputnjik