latinica  ћирилица
29/03/2017 |  08:51 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Banjaluka: Počela kampanja za najbolju inovaciju (VIDEO)

Inovatori iz Srpske svoje inovacije moći će da pokažu na republičkom takmičenju. Kampanja je danas zvanično počela u Banjaluci, a narednih dana u drugim gradovima i opštinama. Inovatore čeka nagradni fond od 35.000 maraka i specijalne nagrade.
Inovatori - Foto: RTRS
InovatoriFoto: RTRS

Analizirajući prethodnih nekoliko godina, dalo bi se zaključiti da što je ekonomska situacija u društvu teža, to su inovacije bolje i primjenjivije u praksi.

Prošlogodišnji vicešampion republičkog takmičenja za najbolju inovaciju- "Sklopi tojs" svoju ideju je komercijalizovao.

"Kroz cijelo takmičenje smo stekli jako puno znanja, stekli poznanstva koja su nam bila od koristi pri realizaciji naše ideje", rekla je Tatjana Vasić,predstavnica dijela tima "Sklopy toys".

Resorno ministarstvo, Udruženje inovatora Banjaluke i Republike Srpske i banjalučki Inovacioni Centar imaju isti zadatak-prepoznati ideju, pomoći inovatorima oko forme i plasmana na tržište.

"Ovo takmičenje ima izuzetan značaj u promovisanju inovacione i preduzetničke klime u Republici Srpskoj. Prošle godine smo zaista imali izuzetnu kampanju koja je dala dobre rezultate, jer smo imali rekordan broj prijavljenih timova, čak 45", istakla je Biljana Vojvodić, pomoćnik ministra nauke i tehnologije Republike Srpske.

"Naš zadatak jeste da okupimo tim, da pomognemo našim inovatorima na način da zaista budu kvalitetna njihova prezentacija i da zaista mogu tu inovaciju da komercijalizuju", kaže Ana Lojić iz Udruženja inovatora Grada Banjaluka.

Konkurencija bi ove godine mogla biti jaka, jer se na takmičenje sa nekoliko aplikacija primjenjivih u nastavi, prijavljuje i banjalučka Gimnazija sa timovima mladih programera, koji su već poznati u regionu.

Konkurs za prijave ideja zatvara se 20. aprila u 20 časova. Nakon toga slijede recenzije, a u međuvremenu biće organizovani treninzi za inovatore kako bi svoju inovaciju i komercijalizovali.