latinica  ћирилица
29/03/2017 |  10:42 ⇒ 12:49 | Autor: RTRS

Gradiška- Izložba mozaika Olivere Gavrić Vasić (VIDEO)

U Zavičajnom muzeju Gradiška otvorena je izložba mozaika, crteža i printova "Mozaik praksis" Olivere Gavrić Vasić iz Beograda.
Mozaik - izložba - Foto: RTRS
Mozaik - izložbaFoto: RTRS

Ovom izložbom autorka upotpunjuje i ilustruje svoju novu knjigu "Mozaik u Srbiji 1950 – 2015".

Olivera Gavrić Vasić je slikar-mozaičar i jedan od osnivača umjetničke grupe Ametist, koja se dugo godina bavila popularizacijom ove tehnike na prostorima bivše Јugoslavije.

Autorka ističe da izložba pokazuje sve što se u mozaiku može uraditi, te dočarava mozaik u eksterijeru i enterijeru.

Izložbu čini 19 mozaika, sedam crteža i sedam printova. Osim mozaika autorke izložbe, predstavljena su i djela Ivana Pavića i Dragana Vasića.

- To nisu imitacije starih mozaika, nego pokušavamo da pronađemo novi likovni izraz. Ti mozaici imaju vrijednost svih aktuelnih slika i sveg aktuelnog u modernoj i savremenoj umjetnosti - rekao je akademski slikar Ivan Pavić.

Izloženi su i pojedini radovi svjetski poznatog mozaičara Borislava Nježića. 

Bojan Vujnilović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška, rekao je da su izložena dva Nježićeva mozaika iz fundusa muzeja.

- Zbog toga se i ova izložba dovodi u vezu sa našim sugrađaninom i velikim umjetnikom koji, nažalost, više nije sa nama - kaže Vujnilović.

Na otvaranju izložbe održano je i predavanje sa projekcijom "Rad umjetničke grupe Ametist 2001–2014". Na predavanju je bilo riječi i o velikom umjetniku sa naših prostora Borislavu Nježiću, jednom od osnivača ove grupe.