latinica  ћирилица
29/03/2017 |  11:02 ⇒ 13:34 | Autor: RTRS

Kreće projekat "Napravljeno u Rusiji"

Rusija priprema promovisanje svojih izvoznih brendova pod nazivom "Napravljeno u Rusiji" /Sdelano v Rossii/.
Zastava Rusije - Foto: Getty Images
Zastava RusijeFoto: Getty Images

Ruski proizvodi i firme biće afirmisani u kategorijama. Proizvodnja, Izvoz, Turizam, Kultura, Investicije, Obrazovanje i Ljudski potencijal.

Na primjer, ruski sladoled je postao popularan u Kini otkako je Vladimir Putin 2016. godine poklonio kineskom lideru Si Đinpingu tu poslasticu na samitu G20.

Rijetko ko zna da je u filmu "Zaborav" ​​Tomu Kruzu oružje bilo osvijetljeno lampom FL33 V3, koju proizvodi ruska firma LUH-RS.

Ili da se u Rusiji proizvode okviri od titana za bicikle Triton bajks, koje kupuju poznati sportisti, političari i glumci, ističe direktor Roskongresa, Aleksandar Stuglev.

Fondovi Roskongres i Vnješekonombank, koji su odgovorni za organizaciju glavnih investicionih foruma u zemlji, zajedno promovišu brendove.

Vasilj Gazizulin, osnivač internet firme Topfranšize.ru, smatra da ogroman potencijal imaju ruski IT proizvodi, mobilne aplikacije, virtuelne trgovine, m-benking aplikacije, crtani filmovi i svi objekti koji imaju dodatnu intelektualnu vrijednost.

- U prvom redu treba afirmisati proizvode ruskog intelekta, tj. patente, metode upravljanja, brendove vezane za način života, kao što je Ekspedicija /brend robe neophodne na putovanjima/ - smatra Gazizuljin.

Pod brendom "Napravljeno u Rusiji" može se razvijati baza ljekovitih banja i lječilišta, koja je stvorena oko ruskih regija sa kupalištima, napominje za Rusku reč Јelena Trubnjikova, direktora Asocijacije velnes turizma.

Sovjetski Savez imao je veliko iskustvo u afirmaciji nacionalnog brenda.

U cijelom svijetu poznati su brendovi "Napravljeno u SSSR-u": Molotovljev koktel, Faberžeova jaja, ruski balet, ruski film, ruska pjesma "Kaćuša", crni kavijar, votka Stoličnaja, traktori, kamioni Kamaz, te automobili Lada i Moskvič...

Izvor: SRNA