latinica  ћирилица
29/03/2017 |  13:18 | Autor: RTRS

Dačić: Beograd je protiv jednostranih odluka Prištine

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija protiv jednostranih odluka na Kosovu i Metohiji, te da stalno postoje provokacije iz Prištine, bez obzira na to što Srbija pokušava da bude konstruktivna po tom pitanju.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

Govoreći o prijedlogu premijera Srbije Aleksandra Vučića da se formira carinska unija zemalja na zapadnom Balkanu, Dačić je rekao da će to na Kosovu protumačiti kao nešto što nije u njihovom interesu.

"To je potpuno pogrešna politika", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom u Beogradu.

Dačić je dodao da je od velikog značaja da međunarodna zajednica i dalje bude prisutna na Kosovu i Metohiji, te da se Srbija zalaže i dalje za prisustvo Kfora i Euleksa, u nesmanjenom obimu.

"Prisustvo međunarodnih snaga je veoma značajno za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, jer oni u njih imaju poverenja. Nemaju poverenja u albanske bezbednosne snage, jer misle da oni štite interese samo jedne nacionalne zajednice", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Enver Hodžaj rekao je danas da je Vučićev prijedlog da se formira carinska unija zemalja na zapadnom Balkanu pokušaj Srbije da zloupotrijebi svoju ekonomsku snagu.

Izvor: SRNA