latinica  ћирилица
29/03/2017 |  13:57 ⇒ 14:26 | Autor: RTRS

Počeo Bregzit;"Danas prvi dan veoma teškog puta"

Britanska premijerka Tereza Mej aktivirala je danas član 50. Lisabonskog sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije i time službeno pokrenula dvogodišnju proceduru razdruživanja.
Bregzit - skidanje zastave  (Foto:seligreporters.com) -
Bregzit - skidanje zastave (Foto:seligreporters.com)

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk primio je pismo kojim ga je britanska premijerka službeno obavijestila da je Velika Britanija nakon više od 40 godina odlučila da napusti Evropsku uniju.

Ovo je prvi put da je jedna zemlja pokrenula postupak "razvoda" od EU. Pismo Londona predao je britanski ambasador u EU Tim Barou.

Britanija želi "jasan i čist" raskid s EU, što podrazumijeva napuštanje zajedničkog evropskog tržišta kako bi mogla da kontroliše useljavanje iz drugih država članica Unije, što je bio jedan od glavnih razloga za Bregzit. Sloboda kretanja ljudi jedno je od temeljnih načela EU. Tusk će u roku od 48 časova poslati ostalim državama članicama nacrt smjernica za pregovore s Londonom.

Te smjernice treba da odobre šefovi vlada 27 članica na samitu 29. aprila u Briselu. Glavni pregovarač s evropske strane biće Francuz Mišel Barnije, a sa britanske Dejvid Dejvis.

Barnije je rekao da je danas prvi dan veoma teškog puta. On je već razgovarao s premijerom Malte DŽozefom Muskatom, rekavši novinarima da je pokretanje Bregzita "ključni trenutak" za EU i da je važno postići pravedan sporazum, ne samo u smislu odlaska Londona, već i dugoročne budućnosti samog bloka.

Evropska komisija želi da se do kraja godine postigne okvirni dogovor o razdruživanju. Najvažnija su pitanja koliko će London morati da izdvoji da bi podmirio sve svoje obveze prema EU, koje se procjenjuju na 55 do 60 milijardi evra, zatim status 1,4 miliona britanskih državljana u EU i 3,3 milona državljana drugih država članica koji žive u Britaniji, neriješeni pravni sporovi sa EU i novi režim na granicama.

Britanija bi trebalo da istupi iz EU 29. marta 2019, tačno dvije godine nakon pisma o aktiviranju člana 50. Ali, Britanija može izaći i prije ako se postigne dogovor, a dvogodišnji rok može se i produljiti ako su svi jednoglasni u vezi s tim.

Međutim, Brisel želi da Britanci odu prije izbora za Evropski parlament u maju 2019. Uprkos tome što obje strane prijete da konačni dogovor o razdruživanju možda i neće biti postignut, takav haos ne bi nikome odgovarao.

Izvor: Agencije