latinica  ћирилица
29/03/2017 |  14:07 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

Vrhovni sud Srpske: Manji broj neriješenih predmeta

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske Vesna Antonić izjavila je danas da je u radu ovog suda prvi put nakon više godina broj neriješenih predmeta manji u odnosu na prethodne godine, dok je postignuta kolektivna norma bila 116,48 odsto.
Željko Dragojević i Vesna Antonić - Foto: SRNA
Željko Dragojević i Vesna AntonićFoto: SRNA

"Taj broj jeste neznatan, 164 predmeta, ali to pokazuje da je tendencija ažurnosti ovog suda u dogledno vrijeme veoma moguća", rekla je Antonićeva novinarima u Banjaluci, prezentujući rezultate rada Vrhovnog suda za prošlu godinu.

Ona je dodala da takvo stanje nije na svim referatima, te da se na upravnom referatu nalazi veliki broj neriješenih predmeta, 254 više u odnosu na 2015. godinu, kao i da će ključni zadatak u budućem vremenu biti smanjenje broja neriješenih predmeta na tom referatu.

"Kada govorimo o krivičnom referatu, tu je stanje potpuno ažurno. Na ukupno primljenih 363 predmeta u prošloj godini, ostalo je 18 neriješenih, što znači da predmete rješavamo u okviru optimalnih rokova", istakla je Antonićeva.

Govoreći o ostvarenim kvalitetima Vrhovnog suda Srpske, odnosno o parametrima koji se koriste za pokazivanje tog kvaliteta, koji se tiče rješavanja odluka u odnosu na okružne sudove, Antonićeva je navela da je na 1.452 predmeta u građanskom referatu, Vrhovni sud ukinuo 150, ili 10,6 odsto predmeta.

"To se može smatrati idealnim rezultatom, što znači da nižestepeni sudovi prihvataju pravne standarde koje postavlja Vrhovni sud Srpske", naglasila je Antonićeva.

Ona je dodala da je u upravnom referatu od 586 predmeta Vrhovni sud ukinuo 11,6 odsto predmeta, dok je na krivičnom referatu od 250, procenat ukidanja 8,6 odsto.

"Kad te podatke poredimo sa 2015. godinom, vidimo da je ukidnost 2015. godine bila 14 odsto, a prošle 10,5 odsto, što znači da je i kvalitet rada nižestepenih sudova znatno bolji", rekla je Antonićeva.

Ona je navela da je Ustavni sud BiH usvojio apelacije u 5,8 odsto slučajeva od ukupnog broja koji su bili na apelaciji, što je dosta manje u odnosu na 2015. godinu.

Antonićeva je rekla da je u radu Vrhovnog suda nema predmeta u kojima je nastupila zastara.

Ona je navela da u Vrhovnom sudu prošlE godine, zajedno sa predsjednikom suda, radilo 22 sudija, a da je sistematizacijom predviđeno 24 sudija.

Direktor Sudske policije Republike Srpske Željko Dragojević rekao je da je u prošloj godini, s obzirom na kadrovske i materijalne mogućnosti, stanje rada bilo na zadovoljavajućem nivou.

On je istakao da je prošle godine Sudska policija imala 211 službenika, dok je sistematizacijom predviđen rad 255 sudskih policajaca.

Dragojević je naveo podatke prema kojima je u prošloj godini zaprimljeno 3.189 naredbi sudova za dovođenje lica, što je manje za 7,56 odsto nego u 2015, od čega je realizovano 1.894 naredbi, gdje su razlozi nerealizovanja naredbi bili to što nisu pronađena tražena lica ili su naredbe bile u međuvremenu odgođene.

On je dodao da je u prošloj godini zaprimljeno 2.227 naredbi za sprovođenje lica, od čega je realizovana 2.031 naredba, a 145 naredbi su bile odgođene od sudova.

Dragojević je, govoreći o aktivnostima Sudske policije, naveo i da je realizovano 1.473 zahtjeva za pružanje asistencije, kao i da su poslovi iz oblasti fizičkog obezbjeđenja sudskih i tužilačkih zgrada vršeni u skladu sa raspoloživim ljudskim i materijalnim kapacitetima.

Izvor: SRNA