latinica  ћирилица
29/03/2017 |  15:16 ⇒ 15:38 | Autor: RTRS

U narednih godinu i po rekonstrukcija više od 10 graničnih prelaza između BiH i Srbije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je da će u narednih godinu i po dana početi rekonstrukcija više od 10 graničnih prelaza sa BiH, koje će jednakim iznosima finansirati BiH i Srbija.
Zorana Mihajlović (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Zorana Mihajlović (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

Ona je dodala da je cilj rekonstrukcije da se smanji čekanje robe na graničnim prelazima sa zemljama regiona u željezničkom i putničkom saobraćaju, a u toku su i razgovori sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom o skraćivanju carinskih procedura.

- Sa BiH to će biti postignuto završetkom mosta Ljubovija-Bratunac, koji je planiran u novembru, gde će biti jedan zajednički granični prelaz - navela je Mihajlovićeva.

Ona je, prije početka foruma o koridorima kao razvojnoj šansi Srbije i regiona, rekla novinarima da se sa Crnom Gorom, takođe, radi na zajedničkom graničnom prelazu.

Mihajlovićeva je najavila da će na samitu premijera zapadnog Balkana u Trstu 12. jula biti razgovarano o finansiranju regionalnih infrastrukturnih projekata, kao i da Srbija želi da se auto-putom poveže sa Sarajevom i Prištinom.

- Naši odnosi sa BiH su veoma intenzivni. Odluka Srbije je jasna - želimo da gradimo auto-put ka Sarajevu, a BiH treba da odredi rutu. Mi nemamo ništa protiv da se ponudi nekoliko varijanti, pa da vidimo koja je ekonomski najisplativija - rekla je Mihajlovićeva.

Izvor: SRNA