latinica  ћирилица
29/03/2017 |  15:30 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Najveći infrastrukturni projekat u Foči u posljednje dvije decenije (VIDEO)

U Foči je puštanjem u rad novog rezervoara u naselju Obilićevo ozvaničen završetak prve faze rekonstrukcije i izgradnje vodovoda, vrijednog 20 miliona maraka. U Foči ovu investiciju smatraju najvećom u posljednjih dvadeset godina i najavljuju nastavak druge i treće faze.
Foča - Vodovodo - Foto: RTRS
Foča - VodovodoFoto: RTRS

Nakon 12 mjeseci završena je prva faza ovog projekta u koju je utrošeno skoro pet miliona maraka.

Izgrađen je glavni vodovod, kaptaža i novi rezervoar u gradu, rasteretna komora, automatska hlorna stanice, sekundarni cjevovodi manjih prečnika i 2.000 kućnih priključaka sa automatskim očitavanjem.

Ovdje će se sabirati voda koja od izvorišta Lučka vrela stiže 12.150 metara dugim vodovodom.

Ovim su riješeni problemi-regulacije otpadnih voda, lošeg pritiska u cijevima, čestih nestašica vode i miješanja sa površinskim vodama.

Anketirani građani Foče smatraju dobrim to što se pristupilo izgradnji vodovoda, jer su, kako kažu, imali mnogo problema sa vodom, a izgradnjom novog, očekuju bolje uslove za korištenje vode.

Nakon prve, trebalo bi da se počne i sa drugom i trećom faze projekta-izgradnjom sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže i kolektora otpadnih voda. Procjenjuje se da bi za ovaj posao trebalo oko osam miliona maraka.

"Imamo izgraditi oko 15 kilometara sekundarne mreže u gradu i vodovoda do naselja Dragočava, kao i obnovu u naselju Miljevina", rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Јedan dio novca je obezbijeđen, dok će se na onaj koji se odnosi na grantove međunarodnih organizacija, po svemu sudeći, morati pričekati.

Radmila Mihić, pomoćnica ministra finansija Republike Srpske kaže da je problem, prije svega neusaglašenost na nivou BiH oko usvajanja zajedničke strategije koja ima karakter ekološke.

Nastavak projekta moraće sačekati zbog odluke institucija BiH, kao i slični projekti u još 22 opštine Srpske.