latinica  ћирилица
29/03/2017 |  16:07 ⇒ 16:42 | Autor: RTRS

Olgi Odanović nagrada "Žanka Stokić"

Prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Olga Odanović dobitnica je nagrade "Žanka Stokić" koju dodjeljuju Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija "Novosti" i Grad Požarevac.
Olgi Odanović (Foto: Narodno pozorište) -
Olgi Odanović (Foto: Narodno pozorište)

Odluku, na današnjoj sednici, većinom glasova donio je žiri kojim je predsjedavala dramska umjetnica Svetlana Ceca Bojković, a članovi su bili upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, glavni urednik i generalni direktor "Novosti" Ratko Dmitrović, prošlogodišnja dobitnica Јasna Đuričić i reditelj Slavenko Saletović.

- Iznenađena sam i uzbuđena, kao i uvijek kada je o priznanjima riječ. Bilo je tako i kad sam dobila "Ljubinku Bobić". Čini mi se da su ove nagrade veće od mene, pa možda ne umijem ni da ih primim na pravi način - kaže za Olga Odanović, povodom vijesti da je postala dobitnica prestižnog priznanja.

- Svi znamo ko je bila Žanka Stokić, kakva je bila glumica, i ako sam bar delić njenog senzibiliteta iznijela na sceni, biću srećna. Tim prije, što sam i sama najveći dio karijere igrala u komedijama. Žanka je nedostižna, vanvremenska, još živa među kolegama i u pozorišnom svijetu. Zato i osjećam mali zazor i veliku odgovornost pred nagradom s njenim imenom.

Poznata glumica završila je FDU u klasi profesora Milenka Marčića. U angažmanu Pozorišta "Boško Buha" provela je osamnaest godina, a od 2006.godine stalni je član Narodnog pozorišta. Među njenim najpoznatijim pozorišnim ostvarenjeima pominju se uloge u predstavama "San letnje noći", "Čikaške perverzije", "Skup", "Mizantrop", "Gospođa ministarka", "Bela kafa", a odnedavno je zablistala i u liku Matrjone u "Carstvu mraka" na matičnoj sceni. Inače, širokoj publici posebno je bliska kao Zlatana u "Selo gori,a baba se češlja".

Nagrada "Žanka Stokić" već deceniju i po dodjeljuje se "ličnosti koja je obilježila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza",a ove godine uručenje će biti 23.aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Izvor: Tanjug