latinica  ћирилица
29/03/2017 |  16:14 | Autor: RTRS

Sberbanka najveća kompanija na ruskom tržištu

Sberbanka preuzela je u martu od kompanije Rosnjeft titulu najveće kompanije na ruskom tržištu, a prošle godine ostvarila je rekordnu dobit od 9,5 milijardi dolara i spremna je da se proširi na druge privredne oblasti.
Sberbanka (Foto: bif.rs) -
Sberbanka (Foto: bif.rs)

Uprkos zapadnim sankcijama Rusiji, Sberbanka uspješno posluje i prošle godine je dodatno povećala tržišni udio nauštrb konkurencije, saopšteno je iz Sberbanke Banjaluka.

Sberbanka je danas najveća ruska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, a drži i trećinu bankarskih depozita u Rusiji.

Nekadašnja štedna banka iz vremena Sovjetskog Saveza u većinskom je vlasništvu ruske Centralne banke.

Sberbanka želi da iskoristi dalekosežni uticaj i prodaje klijentima u svih 11 vremenskih zona u Rusiji svakodnevne usluge, poput onih iz sektora obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Osim toga, planira da proširi ponudu investicionih proizvoda, a od sredine aprila zajedno sa VTB bankom prodavaće građanima državne obveznice.

- Minimalni iznos za kupovinu obveznica će biti 30.000 rubalja, a maksimalni 15 miliona rubalja po osobi - rekao je direktor Uprave za javni dug u ruskom Ministarstvu finansija Konstantin Viškovski.

Sberbanka će takvim aktivnostima produbiti uticaj na ključnim oblastima privrede u sklopu nastojanja da smanji zavisnost od prihoda od kamata.

- Moramo smisliti način da povećamo naknade i provizije - rekao je za Rojters finansijski direktor Sberbanke Aleksander Morozov.

Izvor: SRNA