latinica  ћирилица
29/03/2017 |  16:53 ⇒ 17:00 | Autor: RTRS

Djevojka povrijeđena na skijanju helikopterom prebačena u bolnicu

Pripadnici Oružanih snaga BiH helikopterom su evakuisali djevojku koja je jutros povrijeđena na lokalitetu Kabalovo u blizini Malog polja na Igmanu, gdje je skijala.
Djevojka povrijeđena na skijanju helikopterom prebačena u bolnicu - Foto: SRNA
Djevojka povrijeđena na skijanju helikopterom prebačena u bolnicuFoto: SRNA

Ministarstvo odbrane BiH primilo je zahtjev Federalne uprave Civilne zaštite u skladu sa propisanim procedurama u 13.05 časova za angažovanje helikoptera Oružanih snaga na području Bjelašnice.

U saradnji sa pripadnicima Federalne uprave Civilne zaštite, Gorske službe spasavanja, Hitne pomoći i MUP-a Kantona Sarajevo, posada helikoptera "MI8" Oružanig snaga BiH poletjela je u 13.30 časova iz kasarne "Rajlovac" ka Kabalova, u blizini Malog polja na Igmanu, sa zadatkom hitne medicinske evakuacije povrijeđene djevojke do Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Helikopter se, po izvršenoj medicinskoj evakuaciji, vratio u kasarnu Rajlovac u 15.00 časova, saopšteno je iz Ministarstvo odbrane BiH.

Oružane snage BiH će i dalje u okviru raspoloživih kapaciteta i resursa biti u stalnoj pripravnosti za pružanje asistencije civilnim organima vlasti u BiH po zahtjevima i u vanrednim situacijama, navodi se u saopštenju.

Otac 29-godišnje djevojke danas je Operativnom centru Federalne uprave Civilne zaštite prijavio da je njegova kćerka tokom skijanja pala sa stijene i da je na nepristupačnom terenu. Nezgoda se dogodila na lokalitetu Kabalevo, na području opservatorije na Bjelašnici prema Hadžićima.

U Federalne uprave Civilne zaštite kažu da je ljekar iz helikoptera spušten do djevojke koja je, nakon imobilizacije vertikalnim transportom, prebačena u helikopter i prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Izvor: SRNA