latinica  ћирилица
29/03/2017 |  19:09 ⇒ 30/03/2017 | 08:37 | Autor: RTRS

Sa optuženičke klupe, Orić u sudnici prešao u publiku (VIDEO)

Naser Orić u sudnici, ali ne na optuženičkoj klupi, već u publici. Da li zbog podrške saborcima ili zbog pritiska na svjedoke? Sudeći prema reagovanju jednog od svjedoka Ibrana Mustafića riječ je o pritisku, zbog čega nije želio da ponovi saznanja o zločinu u Zalazju, o kojima je već svjedočio u predmetu Orić.
Orić i saborci - Foto: RTRS
Orić i saborciFoto: RTRS

Orićev autoritet je nepoljuljan i dalje dok on govori saborci slušaju, mada su slijedeći njegove naredbe i djela završili na optuženičkoj klupi. Orić očigledno i dalje razrađuje strategiju, a kako kaže Ibran Mustafić i odlučuje ko su krivci za njegove zločine.

- Izgleda da neki, kao u slučaju ubistva Memića, žele naći neke Seferoviće i optužiti sitnu buraniju da bi se zaštitili oni koji još mnoge stvari drže u rukama - kaže Mustafić.

Za trojicu optuženih Mustafić tvrdi da ih nikada nije dovodio u vezu sa zločinima u Zalazju. Saznanja je dobio od svog strica, učesnika događaja, koji ga je pričom o zločinu u Zalazju, nakon atentata na njega i njegovu porodicu u maju `93. godine pokušao upozoriti na šta je Orić spreman. Orićevo prisustvo u sudnici, kaže Mustafić, udarac je pravdi.

- Vidjeti u sudnici, u publici, ljude koji su optuženi po istom predmetu i protiv kojih se vodi samo drugi postupak, a isti predmet, je očit dokaz pritiska na svjedoke, što me porazilo, iznenadilo, tako da vidim totalnu neozbiljnost ovog suda - kaže Mustafić.

Ni svjedok Radenka Stanojević nije ostala imuna na činjenicu da pored tri optužena u sudnici sjedi i njihov ratni komandant. Iz njenog svjedočenja o napadu na selo Ratković i ubistvu supruga Nikole na nekoliko desetina metara od mjesta na kom se skrivala, jasno je da Orić i njegovi saborci nisu imali milosti.

- Bio je sav isječen... košulja, džemper, sve je bilo isječeno i krst mu napravljen - svjedoči Stanojevićeva.

Lista Orićevih sljedbenika ne završava se sa pet imena optuženih pred bh. pravosuđem za zločine u Srebrenici i Bratuncu. Radenka je svjedočila da je ubice njenog muža predvodio izvjesni DŽevad Malkić Učo, učitelj u susjednom selu Poznanovići.