latinica  ћирилица
30/03/2017 |  13:01 ⇒ 13:04 | Autor: RTRS

Anđelković: Kavazović je simbol najradikalnijeg ekstremizma

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je poglavar Islamske zajednice BiH Husein Kavazović simbol najradilaknijeg islamskog ekstremizma koji može mirne duše da funkcioniše sa ekstremistima "Islamske države" i sa Bliskog istoka i da je svako njegovo pozivanje na evropske vrijednosti i demokratske principe ironično.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

Komentarišući poziv Kavazovića američkoj administraciji da "osnaži prisustvo u BiH", te da "posebnu pažnju posveti Srebrenici", Anđelković je rekao da je to pokušaj očajnika da se uhvati za slamku u trenutku kada počinje da tone, a to mu nije jasno.

"Јasno je da su oni na koje se Kavazović do sada oslanjao pod udarom nove američke administracije u SAD počeli gubiti pozicije", rekao je Anđelković Srni.

Prema njegovim riječima, Kavazović je vjerovatno u Stejt departmentu i Bijeloj kući naišao na razumjevanje dijela administracije koja se još održala, ali će, kako se predsjednik SAD Donald Tramp bude učvršćivao na svojoj poziciji i ulazio u sistem, imati sve manje prilike da se tamo sa bilo kim sastane, a posebno da nađe razumijevanje u SAD.

Anđelković smatra da se u tome krije dugoročna opasnost jer kad Kavazović i bošnjački eksteremisti poput njega shvate da su ih SAD otpisale, možda pokušaju da u BiH izazovu neku novu nesreću prems scenariju sa početka 90-tih.

"Nije isključeno da će da pokušaju da uzmu stvar u svoje ruke i da ponovo krenu putem ratno-huškačke politike", rekao je Anđelković.

Za optužbu koju je Kavazović nedavno uputio Srpskoj pravoslavnoj crkvi da svojim djelovanjem podstiče nacionalizam i štiti dokazane ratne zločince, što otežava mogućnost suživota i izgradnje stabilnih odnosa u BiH, Anđelković je rekao da je ironična, posebno ako se zna ko je i šta predstavlja Kavazović.

"Kada se ekstremisti poput Kavazovića, locirani u BiH, pozivaju na neke evropske vrednosti i na neke demokratske principe, a pri tome optužuju Srbe i SPC koji su u stvari sve ovo vreme bili generatori stabilnosti da oni podižu tenzije, onda je to ironija", zaključio je Anđelković.

Rijaset Islamske zajednice u BiH saopštio je danas da je Kavazović tokom sastanaka u Stejt departmentu i Bjeloj kući zatražio od američke administracije da "osnaži prisustvo u BiH" i da posebnu pažnju posveti Srebrenici.

Navedeno je da su svi sagovornici sa kojima je Kavazović razgovarao izrazili spremnost da rade na tome da se "u BiH vidi odlučnost Sjedinjenih Američkih Država".

Izvor: Srna