latinica  ћирилица
30/03/2017 |  14:00 ⇒ 14:40 | Autor: RTRS

Šausberger: Dobre predispozicije za privredni razvoj

Predsjednik Instituta regiona Evrope /IRE/ Franc Šausberger rekao je danas u Doboju da ova lokalna zajednica ima dobre predispozicije za privredni razvoj, s obzirom da je saobraćajno čvorište i da unutar zajednice postoje dobri međunacionalni odnosi.
Doboj - Šausberger - dobojski privrednici - Foto: SRNA
Doboj - Šausberger - dobojski privredniciFoto: SRNA

Šausberger je nakon sastanka sa dobojskim privrednicima rekao novinarima da je dobro što su lokalni privrednici udruženi u asocijacije, ali da je za saradnju sa inostranim ulagačima neophodno unaprijediti njihovo obrazovanje, da bi mogli odgovoriti zahtjevima i potrebama tržišta EU.

Direktor područne Privredne komore Doboj Srećko Stojaković ukazao je na potrebu udruživanja, povezivanja i obrazovanja lokalnih privrednika za tržište zemalja EU.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja "Privrednik" Doboj Ratko Močić naveo je da lokalnoj privredi nedostaju tehnologija, oprema i tržište, a da zauzvrat mogu pružiti dobru infrastrukturu i kvalitetan proizvod.

On očekuje da će uskoro doći do povezivanja lokalnih privrednih udruženja, jer su, kako tvrdi, interesi zajednički, a udruženja različitih profila i nisu međusobno konkurentni.

Predsjednik Zanatsko-preduzetničkog udruženja Doboj Radomir Božičković naveo je da su mali preduzetnici opterećeni visokim nametima, navodeći kao primjer porez na dohodak, lokalne takse, komunalije, zakupnine, te ukazao na potrebu ukrupnjavanja zanatsko-preduzetničkih djelatnosti, da bi djelovali kao jedan "tržni centar".

Učešće privrednika iz ove oblasti na EU tržištu Božičković vidi u saradnji sa proizvodno-privrednim subjektima.

Šausberger je prethodno posjetio Gradsku upravu Doboj, gdje je od predstavnika lokalne vlasti upoznat o privrednim potencijalima ove lokalne zajednice.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Tihomir Gligorić podsjetio je da je grad Doboj pristupio Institutu regija Evrope, za koju je naveo da je predvorje tržišta EU i EU integracija.

Nakon sastanka sa privrednicima, Šausberger je posjetio lokalnu kompaniju za proizvodnju vakuum presa "Višt".

Izvor: SRNA