latinica  ћирилица
30/03/2017 |  14:02 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

Malešević: Poboljšati nastavničku profesiju

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je za unapređenje kvaliteta u obrazovanju najbitniji nastavnik da bi se krenulo ka onome šta je Ministarstvo zacrtalo u strategiji obrazovanja, a to je unapređenje kvaliteta na svim nivoima obrazovanja.
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević - Foto: SRNA
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane MaleševićFoto: SRNA

On je novinarima povodom konferencije "Standardi zanimanja u funkciji kvaliteta obrazovanja nastavnika i vaspitača" u Banjaluci rekao da je će pobošljanja profesije dovesti i izbor studenata koji treba da upisuju nastavničke fakultete, kao i modernizacija ili promjena studijskih programa na nastavničkim fakultetima, ne samo na učiteljskom studiju.

"To bi trebalo doprinijeti da nastavnici koji izlaze iz visokog obrazovanja ponesu određene kompetencije koje će onda doprinijeti da na jednostavniji način možemo rješavati mnoge probleme koji se dešavaju u razredu, učionici, radu sa učenicima i postepeno da pripremamo učenike kada završavaju svoje obrazovanje da nastave kasnije da uče, odnosno da se usavršavaju", pojasnio je Malešević.

Ključni ekspert za komponentnu tri projekta "Razvoj kvalifikacijskog okvira za opšte obrazovanje", koji finansira EU Radmila Rangelov-Јusović ocijenila je da je obrazovanje dobro onoliko koliko su dobri nastavnici, a ulaganje u nastavničku profesiju je ključno pored svih politika i nastavnih planova i programa.

Prema njenim riječima, Standardi zanimanja za vaspitače jedan je od tih dokumenata i definiše profesiju odgajatelja u predškolskom odgoju i obrazovanju, te opšte kompetencije koje mora imati svaki nastavnik koji radi sa djecom.

"Često među učiteljima imamo te kompetencije, ali što se više penjemo u obrazovno–odgojnom sistemu, posebno u predmetnoj nastavi, vidimo da su ljudi možda stručni za svoje predmete, ali nemaju kompetencije koje su važne za rad sa djecom", naglasila je Јusovićeva.

Ona je pojasnila da je ovaj dokument pokazao koje su to oblasti rada nastavnika i kompetencije koje su potrebne da bi dobro obavljali svoj posao.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Brane Mikanović rekao je da je ovaj fakultet najkvalitetnije mjesto za obrazovanje budućih pedagoga, učitelja i psihologa u BiH.

Konferencija "Standardi zanimanja u funkciji kvaliteta obrazovanja nastavnika i vaspitača" organizuje se u okviru aktivnosti učešća Ministarstva u projektu "Razvoj kvalifikacionog okvira za opšte obrazovanje", koji finansira EU.

Na konferenciji učestvuju i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i kulture, kantonalnih ministarstava obrazovanja, Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, Republičkog pedagoškog zavoda, te predstavnici visokoškolskih ustanova i škola u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

"Univerziteti treba da školuju kadar potreban privredi"

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević očekuje da će ministarstvo iduće sedmice od dva javna univerziteta Republici Srpskoj dobiti prijedloge upisne politike za narednu akademsku godinu.

"Kada dobijemo prijedloge tada ćemo vidjeti kakav je stav. Koliko znam, svi se bore da svi studijski programi ostanu i da uvedu nove, tražeći način da zaposle one koji rade na univerzitetu", rekao je Malešević novinarima u Banjaluci.

On smatra da je vrijeme da se počne voditi računa o ljudima koji izlaze sa univerziteta, da ne idu direktno na biro za zapošljavanje, nego u preduzeća i ustanove.

"Moraće univerziteti početi razmišljati o tome da školuju kadar koji je potreban privredi", poručio je Malešević uoči sutrašnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu na kome će kolegijum dva javna univerziteta usaglašavati prijedloge upisne politike.

Govoreći o srednjem obrazovanju, Malešević je naglasio da je Ministarstvo dobilo prijedlog plana upisa od škola, ali dosta njih nije poštovalo stavove privrede u lokalnoj sredini, te su ti prijedlozi vraćeni.

"Očekujemo da do sutra dobijemo povratnu infomaciju. U srijedu 5. aprila imali bismo komisiju za upis u srednje škole gdje ćemo to sve sumirati i vidjeti da li je poštovano naše uputstvo", rekao je Malešević.

On je pojasnio da uputstvo podrazumijeva usaglašavanje plana upisa u srednje škole sa potrebama privrede u lokalnim zajednicima, te da se povećava procenat zanatskih zanimanja, jer mnoga preduzeća vape za obućarima, tekstilcima i slično.

Govoreći o razgovorima sa predstavnicima sindikata, Malešević je rekao da dogovori nisu prekinuti, već je formirana komisija koja bi trebalo da usaglasi detalje, jer je mnogo radnika podnijelo tužbe zbog neisplaćenh dugovanja, a mnogo ih je išlo i preko Agencije za mirno rješavanje sporova.

"Očekujemo da ćemo u idućoj sedmici finalizirati taj dogovor. Mislim da će Sindikat obrazovanja prihvatiti da dugove do 2014. godine isplatimo u tri rate, a onda ćemo u 15 rata izmirivati ostala dugovanja. Sve ćemo raditi u dogovoru sa sindikatom", poručio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

On je pojasnio da su prioritet dugovanja za prevoz i da će nastojati da ih počnu izmirivati u sljedećim ratama kada izmire dugove od 2011. do 2014. godine.

"Radnici koji su tražili svoja prava putem suda, a nisu u pitanju izvršne presude, ukoliko žele odustati od tužbe biće uključeni u ovaj dio. Sve zavisi od radnika, jer će morati potpisati da će povući tužbu da ne bismo morali plaćati i sudske troškove", pojasnio je Malešević.

On je dodao da izvršne presude koje već postoje, idu svojim tokom i biće isplaćene.

Izvor: SRNA