latinica  ћирилица
30/03/2017 |  15:48 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Predsjednik BORS-a u posjeti Novom Gradu (VIDEO)

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, u Novom Gradu sastao se sa predstavnicima boračke organizacije, porodica poginulih boraca i ratnim-vojnim invalidima, te predstavnicima lokalne vlasti.
Milomir Savčić - Foto: RTRS
Milomir SavčićFoto: RTRS

Sagledani su aktuelni problemi ove populacije ali utvrđeni su i ciljevi rada u ovoj godini.

Јoš jednom je istaknuto da je u odbrani granica Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovalo više od 8.000 boraca sa područja Novog Grada dok su 353 poginula.

U BORS-u kažu da ova organizacija treba da dobije poseban status.

Prije dvije decenije, Mirko Vujanović branio je narod i teritoriju Republike Srpske. Danas, kao penzioner, zadovoljan je svojim statusom. Svjestan je ipak činjenice da većina njegovih saboraca nije u takvoj situaciji.

"Moje kolege su u težoj situaciji upravo zbog poslijeratnog nezapošljavanja, odlaskom na biroe, propadanjem firmi i još mnogo toga", kaže Mirko Vujanović, pripadnik vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Gorući problemi sa kojima se suočava boračka populacija u opštini Novi Grad je zapošljavanje djece poginulih boraca, zapošljavanje ratnih vojnih invalida, i status boraca koji su u poznoj dobi preko, 60 godina", rekao je Marinko Gačić, predsjednik opštinske Boračke organizacije Novi Grad.

Iz opštinske kase za ovu godinu izdvojena su sredstva od 78.000 maraka za pomoć boračkim kategorijama što je za skoro tri i po pdsto više u odnosu na prošlu.

U budžetu opštine Novi Grad planirane su i tekuće pomoći građanima, odnosno ratnim vojnim invalidima, borcima prve kategoriЈE u iznosu od 30.000 maraka", istakao je Bojan Lukač, zamjenik načelnika opštine Novi Grad.

U Boračkoj organizaciji Srpske kažu, jedan od ciljeva je pronaći rješenje za starije kategorije boraca.

"Pošto sumnjamo da su ljudi koji su sa 60 godina ili blizu 60 godina, danas prihvatljivi za tržište rada i moramo tražiti neka druga rješenja da bi rješili taj gorući problem. To je negdje oko 20.000 demobilisanih boraca koji su i u najtežoj poziciji po pitanju ekonomskog i socijalnog stanja", istakao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

U planu je izmjena i dopuna zakona o pravima boraca, ističe Milomir Savčić, u okviru čega je potrebno, između ostalog, pronaći bolja rješenja za raspodjelu postojećih sredstava boračkim kategorijama.