latinica  ћирилица
30/03/2017 |  16:09 ⇒ 16:22 | Autor: RTRS

SDS-ov Prijedlog deklaracije - promašaj ili kvalitetan dokument?

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da je glasao protiv SDS-ovog Prijedloga deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske jer smatra da je taj dokument potpuni promašaj.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je, govoreći o izvještaju o radu tužilaštava Srpske za prošlu godinu, koji je danas usvojen u Narodnoj skupštini, rekao da su se svi poslanici saglasili da je mnogo veća stopa kriminaliteta u Federaciji BiH i zajedničkim organima, nego u Srpskoj.

- BiH je zajedno sa Gvajanom, Avganistanom, Sirijom i Irakom na listi zemalja koje peru novac i finansiraju terorizam. Zbog toga trebaju da se zapitaju oni koji rade u zajedničkim organima, jer je to njihova odgovornost - rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Šef Kluba poslanika SDS Vukota Govedarica izrazio je žaljenje što danas u Narodnoj skupštini nije usvojen Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, iako je to bio pravi momenat da Srpska jasno izrazi dejtonsko opredjeljenje.

Govedarica je rekao da je jedan od kvaliteta tog dokumenta to što predviđa odlazak međunarodnog prisustva iz BiH, kao i što predstavlja akt dobre namjere koju je Srpska trebalo da pokaže.

- Srpska je usvajanjem ovog dokumenta mogla da stavi tačku na ustavnu krizu koju je izazvao Bakir Izetbegović - rekao je Govedarica.

Kada je riječ o izvještaju o radu tužilaštava Srpske za prošlu godinu, Govedarica je rekao da bi bila dobra praksa da se o tom dokumentu svake godine raspravlja u parlamentu.

On je istakao da je najveći problem što se tužilaštvo politički pritiska spolja, zbog čega izostaju rezultati i volja za borbom protiv kriminala i korupcije.

- To iznutra izjeda ovaj narod i Srpsku - rekao je Govedarica nakon sjednice Narodne skupštine.

Izvor: SRNA