latinica  ћирилица
30/03/2017 |  16:53 ⇒ 18:23 | Autor: RTRS

Brčko: Kasni se sa donošenjem zakona o zaštiti žrtava od nasilja u porodici (VIDEO)

Za razliku od entiteta, distirkt Brčko, kasni sa donošenjem zakona o zaštiti žrtava od nasilja u porodici. Iz toga razloga volonteri i službenici javnih institucija distrikta Brčko, razmjenjuju iskustva i znanje sa entiteskim akterima uključenim u zaštitu, pomoć i podršku žrtvama nasilja u porodici.
Brčko - žrtve nasilja u porodici - Foto: RTRS
Brčko - žrtve nasilja u porodiciFoto: RTRS

U distriku Brčko ne postoji baza podataka o licima, koja su zatražila zaštitu od nasilja u porodici.

Do broja takvih žrtava uglavnom se dolazi preko centra za mentalno zdravlje, centra za socijalni rad a najmanje ih nasilje prijavljuje policiji.

"Mi se borimo da se donese konačno taj zakon o zaštiti od nasilja u porodici. Kako smo upućeni, taj zakon  bi trebao uskoro da se nađe na Skupštini, na izgllasavanju zakona", rekla je Nataša Ristić, iz UG DŽendera u Brčkom.

Broj korisnika sigurnih kuća, u kojima se zbrinjavaju žrtve nasilja u porodici, statitstički se ponavalja.

U sigurnoj kući u Tuzli, kojoj gravitira i Brčko, prošle godine bile su smještne 72 žrtve, 41 žena i 31 dijete.

"Treba razmišljati o onom broju, odnosno skrivenoj brojci nasilja u porodici, slučajevima koji se iz različitih razloga ne prijavljuju", ističe Danijela Kaloci, socijalni pedagog, voditelj Sigurne kuće u Tuzli.

"Međunarodni standardi predviđaju postojanje sveobuhvatnog servisa za žrtve nasilja u porodici, koji bi bili dostupni ženama i djeci, koji preživljavaju nasilje u porodici, da budu finasnsirai od strane države ili entieta", pojasnila je Amela Bašić Tomić, koordinator Sigurne kuće u Banja luci.

Cilj je u Brčkom, uspostaviti mrežu podrške ženama i djeci, žrtvama prodičnog nasilja.

Razimjenićemo iskustva kako se to radi u Federaciji, kao i u Republici Srpskoj, kako bi to napravili i u Brčko distriktu", jasna je Nada Golubović, predsjednica UO Fondacije udružene žene Banja Luka.

U Republici Srspkoj i Federacji usvojeni su zakoni o žrtvama nasilja u porodici. Obaveza svih institucija, koje imaju saznanja o nasilju jeste da to prijave centru za socijalni rad i policiji.