latinica  ћирилица
30/03/2017 |  17:01 | Autor: RTRS

Đurić - Priština se plaši snage i jedinstva Srba

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da se Priština plaši snage i jedinstva Srba i da to pokazuju barikade puteva, kojima je spriječen dolazak Srba na miting u Leposaviću.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić je rekao da jučerašnje postavljanje barikada predstavlja samo jedan od simptoma gušenja prava Srba, među kojima je nastojanje da se ne sprovodi dio briselskog sporazuma, koji se odnosi na osnivanje zajednice srpskih opština.

On je naveo da će izbori na Kosovu i Metohiji biti organizovani u saradnji sa OEBS-om i da Srbi treba da izađu na izbore u što je moguće većem broju i pokažu snagu i jedinstvo. "Smatram da će 2. april i na Kosovu i Metohiji biti pobeda za celu Srbiju", rekao je Đurić.

Đurić kaže da barikade puteva postavljene širom Kosova i Metohije predstavljaju kršenje osnovnog prava na slobodno kretanje. "To je bila sinhronizovana aktivnost. To nije učinjeno bez političke volje elita u Prištini", istakao je Đurić.

On je poručio da više prava za Srbe na Kosovu i Metohiji ne znači manje prava za bilo koga drugog.

"Nekome se ne sviđa to što Aleksandar Vučić na Kosovu i Metohiji može da okupi više ljudi na jednom skupu u Leposaviću, nego što mogu mnogi albanski politički lideri. Zato su se uplašili i pokušavali da spreče skup", rekao je Đurić za TV Prva.

On je naglasio da to Srbe neće zastrašiti, ni odvratiti da izađu na izbore.

Pristalice radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje" juče su postavili barikade i blokirali sve putne pravce koje iz srpskih sredina vode prema sjeveru Kosova.

Izvor: Srna