latinica  ћирилица
30/03/2017 |  17:33 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Šta institucije BiH čekaju sa ratifikacijom Sporazuma o klirinškom dugu? (VIDEO)

Kada će Bosni i Hercegovini biti uplaćen novac od ruskog klirinškog duga, zavisi od ažurnosti institucija BiH. Čeka se da ratifikuju sporazum, potpisan prije devet dana u Moskvi. Riječ je o 125 miliona dolara, od čega Srpskoj pripada 36,3 miliona.
Sarajevo-zgrada Savjeta ministara - Foto: RTRS
Sarajevo-zgrada Savjeta ministaraFoto: RTRS

Da bi novac stigao, BiH mora ratifikovati potpisani sporazum. Na potezu je Ministarstvo inostranih poslova BiH koje pokreće postupak ratifikacije. Nakon što prođe Savjet ministara i oba doma bh parlamenta, konačnu odluku donosi Predsjedništvo. U MIP-u saznajemo da je predmet u proceduri. Međutim, s obzirom na političku krizu u bh institucijama, teško je predvidjeti kada će postupak ratifikacije biti završen.

Ruska strana je jasna.

"Sporazum u Moskvi je potpisan 21. marta i sada je započela procedura ratifikacije u institucijama BiH. Kada se to završi, nakon 45 dana biće isplaćen taj novac", rekao je Patar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u BiH. 

Ruska Federacija do sada je pokazala i te kako dobru volju, jer će jedino BiH dobiti novac.

"Јedina smo zemlja nasljednica bivše Јugoslavije koja je naplatila ovaj dug, odnosno potraživanje po kliringu u gotovini. Raspodjela će se raditi u skladu sa našim zakonom, ruska strana je uvažila tu činjenicu i to je uneseno u sporazum", rekao je ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

Tehnički preduslovi za uplatu su ispunjeni, jer je u Moskvi potpisan i sporazum o načinu evidentiranja i obračuna između Centralne banke BiH, kao bankarskog i fiskalnog agenta BiH i ruske državne Vnješekonom banke.

"Dug u iznosu od oko 200 miliona klirinških dolara, odnosno 125.157.834 američkih dolara će u jednokratnoj tranši biti isplaćen na račun ministarstva finansija i Trezora BiH koji je otvoren u Centralnoj banci BiH", izjavio je guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

Podsjećamo, od ukupnog iznosa Republici Srpskoj pripašće 36,3 miliona dolara, Federaciji 72,6, bh institucijama 12,5 miliona, a Distriktu Brčko 3,7 miliona dolara.

Kada će novac i dobiti zavisi isključivo od bh institucija pred kojima je ispit – hoće li efikasno odgovoriti obavezama ili od skoro završenog posla praviti problem.