latinica  ћирилица
30/03/2017 |  18:12 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

SM BiH - Odluka o uspostavljanju radnih grupa u sistemu koordinacije EU integracija

Savjet ministara BiH donio je danas odluku o institucionalnom imenovanju radnih grupa u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, kojom se uspostavljaju 33 radne grupe u skladu sa pravnom tekovinom EU.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Radne grupe čine predstavnici nadležnih institucija, ministarstava i tijela uprave sa svih nivoa vlasti u BiH, u skladu sa njihovim ustavnim nadležnostima za oblasti za koju se radne grupe uspostavljaju, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara BiH je na vanrednoj sjednici prihvatio inicijativu Ministarstva finansija i trezora BiH i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt jačanja bankarskog sektora, vrijedan 60 miliona dolara.

Novac će biti alociran u jednakom iznosu od po 30 miliona dolara Federaciji BiH i Republici Srpskoj, sa rokom otplate do 30 godina i grejs periodom od 17 godina, uz povoljnu Euribor kamatu.

Na ovaj način želi se unaprijediti rad bankarskog sektora unapređivanjem kapaciteta za regulaciju, superviziju i restrukturisanje banaka, ojačati rukovođenje nad entitetskim razvojnim bankama i stvoriti bolji uslovi za rješavanje slabosti u ovom sektoru.

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za otklanjanje problema u vezi sa upisom sorti u Sortnu listu BiH radi rješavanja poremećaja na tržištu i omogućavanja poljoprivrednim proizvođačima u BiH povećanje obima proizvodnje i konkurentnosti.

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja zadužena je da donese poslovnik o radu Zajedničke komisije za sorte poljoprivrednog bilja u BiH i da počne sa radom na upisu sorti u Sortnu listu BiH.

Ova uprava je zadužena da po hitnom postupku izvrši izmjene ili dopune pravilnika kojima je regulisano priznavanje i upis sorti u Sortnu listu BiH, da bi se olakšalo i ubrzalo direktno priznavanje i upis sorti koje su ispitane, priznate i upisane u sortne liste zemalja u okruženju BiH sa sličnim agroekološkim uslovima.

Savjet ministara BiH preporučio je entitetskim ministarstvima poljoprivrede da što prije usaglase entitetske zakone i propise kojima je regulisana oblast proizvodnje, pripreme za stavljanje u promet, uvoz i stavljanje u promet sjemena i sadnog materijala poljoprivrednih biljaka sa Zakonom o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednih biljaka BiH i da nastave saradnju sa Upravom BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog sporazuma između Švajcarske, zastupane od Federalnog ministarstva pravde i policije, zastupanog od Državnog sekretarijata za migracije, i BiH, zastupane od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, i Katolik rilif servisa /CRS/ kojeg predstavlja CRS u BiH.

Izvor: Srna